Albert Piñeira: “S’ha de tornar a activar la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus”

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, assegura en aquesta entrevista per als lectors de VIURE ALS PIRINEUS que “la candidatura als jocs olímpics d’hivern Barcelona-Pirineus era una oportunitat única per al territori, que generava consens i que no ens podem permetre abandonar. S’ha de reprendre la candidatura, no podem perdre més temps”.

P1380728
photo_camera Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà. Foto: M. Pascual.
Sou un gran defensor d’organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu. Com ha quedat el projecte? Teníem el projecte totalment estructurat i preparat però una de les primeres coses que va fer l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser retirar el suport del consistori barceloní. Posteriorment els diversos grups polítics de l’ajuntament van pressionar per crear una comissió tècnica que vetlli pel tema i estudiï totes les possibilitats de la candidatura. Aquesta comissió s’ha reunit un cop però des del territori necessitem que l’ajuntament de Barcelona torni a activar decididament a candidatura.
 
Quina importància té per al Pirineu l’organització d’uns Jocs Olímpics d’Hivern? Per nosaltres és molt important. És una grandíssima oportunitat que no podem deixar passar. Es tracta d’un projecte que serà positiu a nivell econòmic i social, que portarà importants inversions al territori i que ens situarà al mapa. El projecte estava fet, ho teníem tot a punt, comptàvem amb el consens a tot el territori i entenem que el tema es va tancar de forma precipitada.
 
Hi ha qui diu que fer una inversió tan important per pocs dies és insostenible. En primer lloc les inversions que es farien totes són necessàries fins i tot sense fer els jocs olímpics però, a més a més, les obres que es facin s’amortitzaran a mig i llarg termini i no seran només per les setmanes de la competició. Un bon exemple el tenim al Parc Olímpic de la Seu d’Urgell.
 
I més enllà de les obres i inversions, què hi ha més? Més enllà d’això hi ha la projecció internacional que els jocs ens donarien i que seria molt positiva per al turisme a tot el Pirineu.
 
Des de l’ajuntament de Barcelona compten amb la gent del Pirineu per mirar de reactivar la candidatura? Volem que la comissió tècnica que s’ha creat ens escolti i tingui en compte la veu dels alcaldes i de les empreses del territori. Però sobretot volem que la comissió sigui dinàmica i avanci. L’ajuntament de Barcelona hauria de tenir-nos més presents. Hem perdut una oportunitat única, l'ocasió que teníem era excepcional, però ho hem de seguir intentant.
 
De fet, la Cerdanya ja va intentar organitzar uns Jocs olímpics d’Hivern els anys 70? Quan era alcalde Josep Moliner, l’any 1976, des de l’ajuntament de Puigcerdà es va fer una consulta als organismes olímpics internacionals en la qual es demanava si seria possible organitzar uns jocs conjuntament amb França i Andorra però malauradament els estatuts del Comitè Olímpic Internacional no ho permitien i la proposta no va avançar. Ara, però, la situació és diferent i només cal que tots hi posem de la nostra part.