07.12.2021 |
Viure als Pirineus

SALUT

Salut diu que calen incentius perquè els especialistes trobin atractius per treballar els hospitals de l'Alt Pirineu

La consellera Vergés ha visitat aquest divendres l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya i ha destacat la importància d'establir aliances per poder compartir professionals entre hospitals

Alba Vergés Puigcerdà
La consellera de Salut Alba Vergés amb el director de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Hospital de Cerdanya (AECT-HC), Francesc Bonet/govern.cat
Salut diu que calen incentius perquè els especialistes trobin atractius per treballar els hospitals de l'Alt Pirineu

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest divendres que el seu departament treballa per poder comptar amb "un sistema amb equitat territorial" que garanteixi que l'atenció a la ciutadania es duu a terme amb un criteri basat en la màxima proximitat possible. Alba Vergés ha fet aquestes afirmacions en el marc d'una visita a l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya, s'ha referit a la demanda de més metges especialistes que se'ls ha fet arribar des de les direccions dels equipaments sanitaris de l'Alt Pirineu i ha afirmat que la formalització d'aliances amb d'altres centres del país pot ser una bona eina per compartir i, per tant, acostar aquest tipus de professionals a la zona. A més, ha dit que des de l'executiu estan oberts a "contemplar" aquelles mesures que per ells siguin un "atractiu" a l'hora de decidir desenvolupar la seva feina en aquest territori.

Vergés ha volgut deixar clar que el potencial en el desenvolupament de les trajectòries professionals dels metges residents no només es troba en els centres sanitaris ubicats a Barcelona i la seva àrea metropolitana, motiu pel qual els ha convidat a apostar per fer una part de la seva formació pràctica en equipaments de l'Alt Pirineu. A més, s'ha mostrat receptiva a l'hora de "contemplar" incentius que els puguin ajudar, tant a aquests com a la resta de professionals d'aquest àmbit, a triar aquesta opció. Tot i això, no ha concretat si aquests seran de caire econòmic, com ho és el complement de ruralitat que cobren els facultatius de l'Institut Català de la Salut. 

Foto1
(Foto: La consellera de Salut, Alba Vergés, amb l'alcalde Puigcerdà, Albert Piñeira, i la delegada del govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós)

La consellera també ha ressaltat la importància de la posada en marxa de la direcció general de Professionals de la Salut, la qual, ha dit, pot servir per abordar la necessitat que hi hagi més metges especialistes a l'Alt Pirineu i Aran. Alba Vergés ha aprofitat la seva visita a l'Hospital de Cerdanya per posar en valor la coexistència que hi ha del sistema català i el francès en aquestes instal·lacions, així com les aliances que s'han formalitzat amb d'altres centres sanitaris del país. En aquest sentit, ha destacat que aquesta pot ser una via per apropar especialistes a la zona.

Finançament de l'Hospital de la Cerdanya

Pel que fa al model de finançament de l'Hospital de Cerdanya, que actualment assumeixen les institucions catalanes en un 60 per cent i les franceses en el 40 per cent restant, la consellera de Salut ha dit que cal veure com aquest "s'adequa" en el temps i que és un tema que està "a l'agenda" del departament. En aquest sentit, ha dit que al mes de març ocuparà la presidència del seu consell d'administració, com correspon cada dos anys, i que el més important és buscar fórmules per continuar augmentant la capacitat d'atracció d'usuaris provinents del sistema sanitari francès.

Vergés també ha valorat positivament la prova pilot que posarà en marxa l'Hospital de Cerdanya per aconseguir que els professionals de l'àrea d'emergències de la banda administrativa catalana i la francesa, els quals ja tenen la seva base a l'equipament cerdà, puguin atendre les necessitats d'aquest tipus que puguin sorgir en totes dues parts del territori. Sobre aquest model, que es vol estendre a la resta de l'àmbit que ocupa la serralada del Pirineu, ha destacat la importància de posar a les persones en el centre per, d'aquesta manera, "eliminar les fronteres".

Salut diu que calen incentius perquè els especialistes trobin atractius per treballar els hospitals de l'Alt Pirineu
Comentarios