LLIBRE DEL PIRINEU

Arnau Colominas i Maria Cucurull presenten a Puigcerdà “100 coses que has de saber sobre Andorra”

El llibre està dividit en set apartats que tracten un total de 100 curiositats relacionades amb la política, la cultura o l’economia andorranes, escrites amb un punt d’ironia.
Mariona Cucurull
photo_camera Maria Cucurull i Arnau Colominas presenten a Puigcerdà “100 coses que has de saber sobre Andorra” / Francesc Esteban

Aquest dissabte, 16 de desembre, a la Sala “Pilar Prim” de la Biblioteca “Comtat de Cerdanya” de Puigcerdà, va tenir lloc la presentació del llibre: “100 coses que has de saber sobre Andorra” (Anem editors), de l’Arnau Colominas i la Maria Cucurull. L'acte va estar organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya.

El llibre està dividit en set apartats que tracten un total de 100 curiositats relacionades amb la política, la cultura o l’economia andorranes, escrites amb un punt d’ironia. La presentació va ser molt divertida i va consistir a proposar un test sobre curiositats explicades al llibre, on el públic assistent podia votar amb unes targetes de colors.

Els autors van explicar d’on va sorgir la idea de fer aquest llibre i com es va desenvolupar el projecte i, naturalment, van explicar algunes anècdotes força curioses sobre Andorra.

100-coses-sobre-andorra-portada

100 coses que has de saber sobre Andorra

Els andorrans corren molt quan condueixen? I a més, sempre duen cotxes bons? Parles d’Andorra i sempre cau la broma fàcil aquella sobre l’evasió de capital. És veritat que són molts els tòpics que envolten el país, però aquest recull de curiositats és justament això el que busca, volem esquinçar els estereotips i els prejudicis que s’han creat al voltant d’Andorra i dels andorrans. Amb una extensió de 468 quilòmetres quadrats tenim un 10% del territori que és Patrimoni de la Humanitat. Andorra és natura, és muntanya i també un atractiu turístic per les pistes d’esquí i les botigues; ara bé, Andorra també està impregnada de cultura, d’història i de tradició. És un dels països més antics d’Europa i alhora un dels que més recentment s’ha incorporat a l’ONU. És un país de contrastos, un petit estat enclavat entre valls que ha maldat per mantenir-se neutre i preservar la sobirania. 'Les 100 coses que has de saber sobre Andorra' us permetran descobrir a fons el país: us presentem les grans fites dels andorrans, moments històrics i també episodis durs del passat, perquè no tot han estat flors i violes i perquè és això el que fa gran un país!

El Perfil

Arnau Colominas
El comunicòleg Arnau Colominas als estudis de RTVA / @rtvandorra

Arnau Colominas (Barcelona, 1982) és empresari i comunicòleg. Editor i cofundador del portal informatiu Culturàlia. Ha estat director d'El Periòdic d'Andorra, presentador a Andorra Televisió i al Canal Català i locutor a Ràdio Nacional d'Andorra, Flaixbac i Ona Catalana. Ha estat gerent del Centre de la Cultura Catalana i també membre del Consell Assessor de la Catalunya Exterior. Ha estat gestor cultural, formador i assessor a diversos comuns andorrans, ajuntaments catalans així com pel Govern d'Andorra i la Generalitat de Catalunya. Actualment és director de l'Agència de Notícies Andorrana (ANA).

Maria Cucurull
La filòloga Maria Cucurull als estudis de RTVA / @rtvandorra

Maria Cucurull Canyelles (Valls, 1983) és escriptora i professora. Llicenciada en Filologia Catalana, ha estat lingüista a RTVA i actualment és professora de llengua i literatura catalanes a l'Escola Andorrana de batxillerat i a la Universitat d'Andorra. A més, és coordinadora del butlletí de llengua InfoMigjorn, i des del 2017 ha estat articulista en diversos mitjans com El Periòdic, Ara.ad, Canal Català, Ràdio Nacional d'Andorra, El Punt Avui, Culturàlia i Núvol. Des del 2020 elabora la crònica semestral sobre la legislació lingüística a Andorra que publica la Revista Llengua i Dret. Actualment també és col·laboradora a Becaris de Ràdio Nacional d'Andorra. L'any 2015 Cucurull va ser nominada al Premi Martí Gasull per la seva tasca professional a favor de la llengua catalana.

Ha publicat Jo en dic llom però l’àvia en deia llomillo. (Llamps i trons) 2022; 100 coses que has de saber sobre Andorra (Anem editors) 2022; Som llengua (Biblioteca de Núvol), 2022; Clava-la. Manual per dir la paraula que toca quan toca. (Llamps i trons), 2023