CAMINS

Xavier Campillo i Carlos Guàrdia estudien els camins històrics d’Andorra

S’han identificat una trentena de camins rurals tradicionals, a partir de les fonts documentals existents i del reconeixement de camp. 
Ruta de senderisme Vall del Madriu
photo_camera La Vall del Madriu/visitandorra.com

Després de dos anys de treballs, els geògrafs Xavier Campillo i Carlos Guàrdia i l'ambientòloga Anna Seuba acaben de lliurar 'La xarxa pública de camins històrics i tradicionals del Principat d'Andorra (segles XVII-XX)'. En la recerca, s’han identificat una trentena de camins rurals tradicionals, a partir de les fonts documentals existents i del reconeixement de camp. 

El novembre de l'any 2017, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d'Andorra va assignar diversos ajuts de recerca. En concret, tres investigadors van rebre ajuts del Govern per dur a terme projectes de recerca i transferència de temàtica andorrana. Vuit estudiants de doctorat també van rebre un ajut per al pagament de les matrícules universitàries. Pel que fa als ajuts gestionats des del departament d’Ensenyament Superior i Recerca, l’ajut de recerca o de transferència de temàtica genèrica sobre la realitat andorrana es va adjudicar al doctor Xavier Campillo Beses per dur a terme el projecte de creació d’una xarxa pública de camins històrics i tradicionals del Principat d’Andorra (segles XVII-XX).

La xarxa històrica de camins de Puigcerdà

Aquest divendres, 22 de febrer, tindrà lloc a l'Arxiu Comarcal de la cerdanya, la darrera conferència del Cicle 'Explica'm una història', que anirà a càrrec del geògraf de la Seu d'Urgell Carlos Guàrdia Carbonell, especialista en l'estudi de les xarxes de camins pirinencs. En la seva intervenció Carlos Guàrdia analitzarà la xarxa històrica de camins públics del terme de Puigcerdà i identificarà quina és la seva extensió i estructura.

El geògraf pirinenc parlarà tant dels camins que conserven el seu caràcter original perquè no han estat modificats substancialment, com d'aquells que han estat transformats en camins rodats (aptes per al pas de vehicles) pavimentats o no. Abordarà les fonts d'informació que ajuden a identificar tots aquests camins i explicarà si, segons el seu anàlisi, la xarxa de camins històrics ha quedat fragmentada i desconnectada de la resta del sistema de comunicacions.