El Vaticà es planteja quin ha de ser el seu paper a Andorra

Un sorprenent article del periodista Enric Juliana que publica aquest dilluns La Vanguardia assegura que el papa Francesc pensa en la possibilitat de renunciar al coprincipat que exerceix des de 1278 el bisbe d'Urgell. La cúria dicosesana li demana temps. Segons Juliana, periodista molt ben informat sobre tot allò que envolta i fa referència al Vaticà, el nou papa es va quedar sorprès quan el dia de la inauguració del seu pontificat, el 19 de març de 2013, va veure un eclesiàstic en la filera dels caps d'Estat... L'amable salutació d'aquella jornada festiva podria fer trontollar els fonaments de l'actual organització de l'estat andorrà i modificar les estructures del bisbat d'Urgell.

juanenricvives--644x362
photo_camera El bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives.

Tal i com explica el periodista català en la seva crònica, el papa pensa seriosament en l'extinció del coprincipat eclesiàtic, encara que els seus principals col·laboradors li demanen temps "per no provocar mals majors". Davant aquesta tesitura, Andorra podria conformar-se amb un únic copríncep (el francès: encara que en ocasions també s'ha especulat sobre la possibilitat d'una renúncia de França al copríncipat), o bé oferir la vacant al rei d'Espanya (l'anterior rei Joan Carles ja s'hi havia interessat més d'una vegada) o buscar alguna altra possibilitat intermitja.

Les reflexions del papa Francesc coincideixen amb un moment de canvis a l'espera de la confirmació de l'actual copríncep i bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, com a arquibisbe de Barcelona en substitució del cardenal Lluís Martínez Sistach que acaba de fer 78 anys. Quan això es confirmi hi hauria de possibilitat de què Joan-Enric Vives exercís durant un temps d'administrador apostòlic d'Urgell per tal de guanyar temps i buscar una solució al 'cas' andorrà.

Sens dubte, en aquest procés de reflexió i de reestructuració hi hauria jugat un paper determinant la convulsió creada pel cas de la Banca Privada d'Andorra (BPA), un fet que ha tingut un fort impacte en el Vaticà i ha xocat especialment amb la mentalitat del papa Francesc.

Més info:

La Vanguardia

La catedral saquejada (Ed. Salòria, 2015), de Carles Gascón.

comentaris