El govern andorrà realitzarà estudis sobre el terreny per avaluar la vulnerabilitat del pou de la font d'Arinsal

El ministre de Salut d'Andorra, Carles Álvarez, ha informat que el proper dimarts 28 de febrer s'iniciaran els treballs d'estudis sobre el terreny per avaluar el nivell de vulnerabilitat del pou de la font d'Arinsal. Álvarez ha dit que aquests treballs formen part de la investigació sobre la contaminació de la font d'Arinsal realitzada per l'empresa francesa Antea Grup contractada pel govern andorrà.

En la imatge l'exterior de la planta embotelladora d'aigua d'Arinsal a Andorra. Imatge del 20 d'abril de 2016. (horitzontal)
photo_camera Imatge de la planta embotelladora a Andorra.

Les actuacions consistiran en injectar traçadors específics a l'entorn de la captació. Per aquests treballs es faran servir substàncies específiques, àmpliament utilitzades en aquest tipus d'estudis, per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació. El ministre ha subratllat que aquestes substancies són innòcues tant per a les persones com per al medi natural i es dilueixen perfectament al medi aquàtic. No obstant, són colorants i es podria donar el cas que en les aigües superficials del riu es trobessin coloracions, que serien transitòries i de curta durada. 

Aquests treballs tenen una durada aproximada d'entre sis i vuit setmanes, i posteriorment l'empresa contractada podrà analitzar la informació recollida per elaborar l'informe detallat de resultats. La previsió és que l'informe es pugui lliurar en un termini d'entre dos i tres mesos, cap al mes de maig. Una vegada es lliuri l'informe, el govern andorrà procedirà a presentar els resultats, i a valorar i avaluar quines hauran de ser les accions a emprendre.

Cal recordar que el passat mes de maig el govern d'Andorra va decidir aturar tota la producció d'aigua de la font d'Arinsal que explota l'empresa Aigua del Pirineu i proveïdora d'Eden. Els afectats pel brot de gastroenteritis transmès a través d'aigua envasada van ser més de 2.000 persones de 925 empreses de Barcelona ciutat, la seva àrea metropolitana i alguns punts de la demarcació de Tarragona. En col·laboració amb el Departament de Salut, el govern andorrà va obrir una investigació per esbrinar l'origen d'una intoxicació. Les mostres extretes de la planta d'Arinsal es van enviar a un laboratori de Girona per ser analitzades. L'agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) va informar, ja amb els resultats de les analítiques, que l'origen del brot de gastroenteritis per beure aigua procedent de la font d'Arinsal i envasada en garrafes d'Eden Springs es trobava en una ''contaminació fecal humana''.