10.08.2022 |
Viure als Pirineus

FRONTERES

Una part del parc solar que Andorra està construint a Pal Arinsal, podria pertànyer a Os de Civís

Pirineus Televisió ha informat que els Agents Rurals i el PNAP han obert una investigació per aclarir si realment una part del parc solar està dins de l'Alt Urgell.
Parc solar Andorra 2
Panells solars que s'estan instal·lant al planell de la Tossa / Nord Andorra
Una part del parc solar que Andorra està construint a Pal Arinsal, podria pertànyer a Os de Civís

Una part del parc solar que Andorra està construint a la zona del Planell de la Tossa, al costat de l’estació d’esquí de Pal-Arinsal, podria estar en territori català, segons informa Pirineus TV d’una investigació del cos d'Agents Rurals de la Generalitat i del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

L’obra, realitzada per l’empresa Nord Andorrà, subministrarà el 37% de l’energia que consumeix en un any EMAP, la societat que explota l’estació de Pal-Arinsal i esdevindrà el parc solar més gran d'Andorra. S’hi estan instal·lant unes 5.300 plaques fotovoltaiques, que ocuparan 22.000 metres quadrats de superfície, i que està previst que entrin en funcionament aquesta mateixa temporada d’hivern. La instal·lació suposa una inversió de 2.2 milions d'euros per part de l'empresa Nord Andorrà.

Parc solar Andorra 3(Foto: La cònsol major de la Massana, Olga Molné, amb altres autoritats, durant la presentació del parc solar / Eduard Comellas-Comú de la Massana)

Segons la cartografia andorrana, tot el planell de la Tossa és territori andorrà, de manera que la totalitat del parc estaria dins del país. Ara bé, segons la cartografia oficial catalana, en aquest punt la frontera passa pel mig del planell de la Tossa, de manera que una part del parc solar estaria en territori català, concretament al terme municipal de les Valls de Valira i concretament de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Os de Civís. La zona on s'està ubicant el solar està especialment protegida i forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Pirineus Televisió ha informat que, alertats des del territori, els Agents Rurals han obert una investigació per aclarir si realment una part del parc solar està dins de Catalunya. En haver-hi, però, un conflicte a l’hora de delimitar el punt exacte per on passa la frontera, previsiblement la qüestió s’haurà d’acabar dirimint en instàncies superiors.

Una part del parc solar que Andorra està construint a Pal Arinsal, podria pertànyer a Os de Civís
Comentarios