07.12.2022 |
Viure als Pirineus

OBITUARI

Mor Francesc Badia, exveguer episcopal d'Andorra

Nascut el 1923 a Montblanc, advocat, des de ben jove es va interessar per l'art i la història.
Francesc Badia
Francesc Badia treballant al seu despatx/cedida
Mor Francesc Badia, exveguer episcopal d'Andorra

L'exveguer Francesc Badia i Batalla ha mort aquest matí als 97 anys. Badia va ser l'últim veguer episcopal, càrrec que va ocupar des del 1972 fins al 1993 quan va desaparéixer la institució amb l'aprovació de la Constitució.  

Nascut el 1923 a Montblanc (Conca de Barberà), advocat, des de ben jove es va interessar per l'art i la història, captivat per la seva vila natal. Va participar en les campanyes per rehabilitar el recinte emmurallat de Montblanc i va ser promotor i cofundador del Museu-Arxiu de Montblanc i comarca.

Autor de diverses obres jurídiques, especialment obre dret andorrà. En el camp de l'art ha publicat Assaig sobre el barroc andorrà (1991), i en el de la història contemporània, Els camps de treball a Catalunya durant la Guerra Civil.1936-1939 (2001) i El Copríncep Mons. Justí Guitart i el seu temps, 1920-1940 (2007). A cavall entre l'art i la història local ha publicat també Guia turística de Montblanc (2014) i, en col·laboració amb Josep M. GrauDiccionari biogràfic històric de Montblanc (2008).

Veguer episcopal d'Andorra

El 1972, Francesc Badia va ser nomenat veguer episcopal d'Andorra pel copríncep Joan Martí Alanis, –que havia estat durant molts anys director del col·legi de la Mercè, on van coincidir tots dos– i va exercir el càrrec fins al 1993. També va ser magistrat del Tribunal de les Corts d'Andorra. Estudiós i investigador, Francesc Badia i Batalla, és autor d'obres jurídiques i d'obres de temàtica local de Montblanc, i ha publicat nombrosos articles en diverses revistes locals.

"Muralles medievals i guerres de setge"

El 14 de febrer de l'any passat, Francesc Badia va presentar, al Fòrum de la FNAC d'Andorra la Vella, "Muralles medievals i guerres de setge", editat pel segell pirinenc Edicions Salòria. L'acte el va conduir el periodista cultural Andrés Luengo.

Mor Francesc Badia, exveguer episcopal d'Andorra
Comentarios