Més de 160 editors participaran en el Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat a la Seu d’Urgell

En la primera edició d'aquestes jornades es parlarà de model de negoci, tecnologia i creació de comunitats
Assemblea AMIC 2019
photo_camera Assemblea de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació 2019/AMIC

El 1r Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat (CIMP), que se celebrarà per primer cop a la Seu d'Urgell aquest dijous i divendres, reunirà més de 160 editors i professionals de mitjans de proximitat dels dos vessants del Pirineu. Els eixos centrals d'aquestes jornades, organitzades per l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), seran el model de negoci, la tecnologia i la creació de comunitats; temàtiques que seran abordades per diversos ponents. Del total d'inscrits, més d'una seixantena provenen de fora de Catalunya, amb una presència destacada del País Basc, Navarra, l'Arieja, la Catalunya del Nord, Aragó i Andorra, entre d'altres.

Els ponents del País Basc parlaran dels nous reptes per a les ràdios de proximitat en euskera; del mapa de mitjans que hi ha en aquesta llengua, de periodisme audiovisual a peu de carrer, de les mètriques per als mitjans de comunicació i per a la creació de comunitats de lectors, de publicitat programàtica, de la presència de la dona en els mitjans o del nou model d'ajuts públics del País Basc, entre d'altres. Mentre, els de Navarra se centraran en la importància dels mitjans de proximitat als Pirineus i els seus principals reptes i oportunitats; i els d'Aragó reflexionaran al voltant de com ha d'anar el mitjà a l'encontre de la societat.

Assemblea AMIC

Per part de Catalunya, les temàtiques a tractar tindran a veure amb la intel·ligència artificial en la gestió de les xarxes socials, la innovació en els mitjans de proximitat, els nous models de publicitat compartida, els micro-influencers, la informació multicanal, la TV hiperlocal i la relació entre comunicació i comerç, entre d'altres. Representants de l'Euroregió Pirineus Mediterrània amb seu a Perpinyà parlaran de la construcció de l'espai comunicatiu euroregional i Pierre Mathis, cap de redacció de L'Indépendant, tancarà les ponències del congrés amb tres experiències innovadores: "web first", els podcasts i l'aposta pel periodisme de solucions.

A més, des d'Anglaterra intervindrà al congrés Matthew Barraclough, periodista i directiu de la BBC, on treballa la col·laboració d'aquesta emissora amb les empreses de notícies locals per crear i distribuir notícies d'interès públic a tot el Regne Unit. En aquest sentit, la seva ponència serà "Com la BBC està treballant amb la premsa de proximitat per a promocionar les notícies locals al Regne Unit?".

El CIMP serà un esdeveniment per a professionals de la informació i comunicació que creuen que fer "periodisme és innovar", que volen gaudir d'uns mitjans d'informació propis amb més capacitat informativa i amb les capacitats necessàries per construir un discurs de proximitat i clarament pirinenc, segons ha explicat l'organització en un comunicat. El Congrés ha estat un projecte desenvolupat en xarxa, que ha impulsat l'AMIC amb la participació de les associacions basques (HEKIMEN i TOKIKOM) i professors d'universitats, i la dinamització per part de Mediàtic.