FRONTERES

L'obertura de la frontera entre Andorra i França reactiva l'activitat turística i comercial al Pas de la Casa

La mobilitat des de Catalunya continua limitada, encara que el Principat hagi aixecat les restriccions
Pla general on es veuen grups de turistes francesos passejant per un dels carrers comercials del Pas de la Casa (Andorra), el primer dia que el Principat obre fronteres i reobren els comerços en general amb rebaixes, l'1 de juny de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Turistes francesos passejant per un dels carrers comercials del Pas de la Casa (Andorra)/Albert Lijarcio

 L'aixecament de les restriccions d'entrada de turistes a Andorra a partir d'aquest dilluns ha motivat l'arribada de visitants francesos al Pas de la Casa, tenint en compte que s'ha inclòs el Principat dins l'àrea territorial per on s'hi poden desplaçar. Tot plegat, coincidint amb el primer dia de "desconfinament generalitzat" al país, que, a més, ha arrencat començant el període de rebaixes. El fet que el dilluns de pentecosta també sigui festiu a França ja feia preveure que la mobilitat a la zona podria arribar a ser equivalent a la d'una jornada de temporada alta. Mentre, a la frontera amb Catalunya no s'han produït canvis, a l'espera que el govern espanyol deixi sense efecte les limitacions aplicades arran de l'emergència de la covid-19.

Els visitants francesos han començat a arribar al Pas de la Casa abans de les set del matí, amb l'objectiu principal de comprar i aprofitant la diferència de preu que hi ha en diversos articles. La ministra andorrana de Turisme, Verònica Canals, ha explicat que en les primeres hores d'obertura de la frontera que separa tots dos països han entrat més de 2.000 vehicles al Principat. Tot i això, no s'han generat aglomeracions als comerços perquè s'ha vigilat que la mobilitat fos "esglaonada".

Pla general de cues de cotxes al Pas de la Casa (Andorra) el primer dia que el Principat obre les fronteres als turistes després de dos i mesos i mig tancades per la crisi de la covid-19. Imatge de l'1 de juny de 2020 (Horitzontal).
(Foto: Albert Lijarcio)
Canals ha assegurat que el govern pretén projectar una "imatge de país sa, que ha testat un 90% de seva la població i que transmet aquesta seguretat de 'covid ready'". Per aquest motiu, la ministra de Turisme ha afegit que era important que la tornada a l'activitat es dugués a terme a terme de forma segura, tranquil·la i ordenada. Pel que fa a l'interès per passar uns dies al país, de moment estan arribant moltes consultes i hi ha reserves tancades pels mesos de juliol i agost, a més del de setembre, el que podria indicar que la temporada d'estiu d'enguany s'acabarà allargant.

Per la seva banda, el president de l'entitat Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, ha dit que un 95% del sector del comerç ha obert portes a la localitat i que estan molt satisfets per poder tornar a la normalitat "per la moral i per les caixes". En aquest sentit, ha volgut deixar clara la importància que té l'aplicació de les mesures preventives i de seguretat pertinents. Mentre, el seu homòleg en l'associació de veïns i comerciants, Òscar Ramon, destaca que el període de tancament ha estat dur tant des del punt de vista econòmic com psicològic.

Ramon ha explicat que molts responsables de comerços han hagut d'aplicar Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) als seus treballadors, a més de demanar crèdits per poder subsistir durant aquests dos mesos i mig en què les reixes d'aquests negocis estaven tancades. D'altra banda, un altre venedor, Gerard Pifarré, ha afirmat que s'esperava "una afluència important" en aquest primer dia de reobertura de fronteres i s'ha mostrat satisfet per la tornada a l'activitat, ja que, ha dit, molts botiguers estaven neguitosos i volien "obrir quan abans" millor.

Si els primers turistes provenien aquest dilluns des d'un radi de distància màxima de 100 quilòmetres, a partir d'aquest dimarts podran fer-ho des de qualsevol punt de França, ja que s'aixecarà aquesta restricció de mobilitat al país i, per tant, s'espera que l'afluència de visitants sigui alta de cara als pròxims caps de setmana. Tot i això, s'està pendent encara de saber si els andorrans podran desplaçar-se cap aquest territori, tal com ha demanat l'executiu del Principat que, en el cas de Catalunya, sol·licita poder moure's dins la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran.

La tornada dels visitants francesos a aquesta població andorrana, situada just al límit fronterer de tots dos països, s'ha produït el mateix dia en què el conjunt d'establiments comercials podien tornar obrir, a més dels dedicats a l'hoteleria i la restauració. Aquest fet suposa tot un revulsiu pel sector, que ha hagut de fer front a dos mesos i mig de paràlisi de la seva activitat per la crisi sanitària de la covid-19 i on, especialment en aquesta zona, arrosseguen les conseqüències derivades del tall de la carretera d'accés des de França a causa d'una esllavissada, la qual es va produir a finals del mes d'abril de l'any passat i va comportar el tancament de la via durant tres setmanes.

Per tal de garantir que l'arribada dels turistes es feia seguint els criteris sanitaris i de distanciament social pertinents, s'ha reforçat el nombre d'efectius policials al Pas de la Casa i a la frontera francoandorrana. A més, s'ha activitat un grup d'informadors i personal de suport que vetllen pel compliment de les diverses recomanacions, entre les quals hi ha l'ús de les mascaretes i el gel desinfectant o el respecte de l'aforament màxim permès als establiments, entre d'altres. També s'han instal·lat cartells i s'han marcat recorreguts als carrers per evitar encreuaments entre les persones, a més de distribuir material divulgatiu en relació a les mesures de seguretat i prevenció de la covid-19.

Pla general de l'ambient d'una terrassa d'un bar del Pas de la Casa (Andorra) el primer dia d'obertura de fronteres que ha permès l'arribada de turistes francesos. Imatge de l'1 de juny de 2020 (Horitzontal).

(Foto:Una terrassa al Pas de la Casa/Albert Lijarcio)

Més enllà de la imatge d'aquest primer dia, l'estratègia turística d'Andorra per aquest estiu estarà basada en els mercats de proximitat. En aquest sentit, es pretén aprofitar l'avinentesa que els desplaçaments amb cotxe guanyaran pes respecte a d'altres opcions de mobilitat per vendre's al client espanyol i francès com una destinació natural 'covid ready'. A banda del sector comercial, les escoles del Principat també han reobert aquest dilluns i coincidint amb aquesta nova etapa també ho fan els equipaments esportius i diverses instal·lacions culturals, com ara museus o galeries d'art.

Aquest primer dia de "desconfinament generalitzat" a Andorra" coincideix també amb la primera de les tres jornades de dol nacional decretades pel govern del Principat per les morts de la covid-19. En aquest sentit, s'han hagut de lamentar 51 defuncions al país des de l'inici de la pandèmia. Mentre, menys d'una vintena dels més de 750 casos detectats en aquest període continuen actius. A més, els resultats dels gairebé 140.000 tests realitzats a la població han determinat que un 8,5 per cent d'aquesta ha generat anticossos, percentatge que puja a l'11% entre el col·lectiu dels sanitaris.

Pla de detall de pocs vehicles entrant i sortint del pas fronterer que separa Andorra i Catalunya. Imatge de l'1 de juny de 2020 (Horitzontal).((Foto: Poc moviment a la frontera de la Farga de Moles/Albert Lijarcio)