CONSELL DE DRETS HUMANS

França recomana a Andorra que despenalitzi l'avortament en el marc del Consell de Drets Humans de l'ONU

Diversos països demanen al Principat que avanci en la legislació sobre la interrupció voluntària de l'embaràs
Andorra ONU
photo_camera La ministra Maria Ubach, en un moment de la reunió que es va fer telemàticament/ SFGA-C. Esteve

La despenalització de l'avortament a Andorra ha estat present en la 36a sessió de l'examen periòdic universal (EPU) del Consell de Drets Humans de l'ONU, duta a terme aquest dijous. Així, en el marc de les intervencions de diversos estats, on han formulat preguntes i recomanacions al Principat, França i altres països europeus han demanat que s'avanci en la legalització de la interrupció voluntària de l'embaràs. A més, des de Països Baixos també s'han referit a la situació de la presidenta de l'entitat feminista Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, denunciada a fiscalia per part del govern andorrà. Sobre aquesta qüestió, la ministra andorrana d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha assegurat que l'executiu no ha intentat intimidar-la.

En la presentació del tercer informe d'Andorra, que s'ha fet per via telemàtica, Ubach ha centrat la seva intervenció en els mecanismes adoptats pel govern del Principat en matèria de protecció dels drets humans dels grups més vulnerables durant la pandèmia de la covid-19. També ha parlat dels avenços en aquest àmbit en els darrers quatre anys, en particular pel que fa al pla nacional de la infància i l'adolescència; la creació del servei d'atenció integral a la dona i la integració de les persones amb discapacitats tant en l'àmbit escolar com laboral.

Gran part dels estats participants han felicitat Andorra pels progressos fets en l'àmbit dels drets humans, destacant la implementació del pla estratègic nacional per a la posada en marxa de l'Agenda 2030 al país; la ratificació del conveni de la Unesco sobre no discriminació en l'àmbit educatiu; la llei d'igualtat de tracte i no discriminació i la inclusió de les persones amb discapacitats. Cal destacar que la majoria de les recomanacions incideixen en la necessitat d'adherir-se a diversos convenis de les Nacions Unides per garantir la igualtat salarial entre homes i dones.

L'EPU és un procediment de supervisió periòdica de la situació dels drets humans de cada estat membre de les Nacions Unides, especialment dissenyat per sotmetre'ls a una avaluació transparent en matèria de drets humans. Té lloc per cicles de quatre anys en el marc del Consell de Drets Humans i consisteix en la presentació de cada estat de les polítiques implementades en matèria de drets humans.

comentaris