TRIBUNALS

Drets amplia la querella andorrana per extorsió a BPA i demana encausar Rajoy per organització criminal

El col·lectiu d'advocats també vol que s'encausi un comandat de la Guàrdia Civil i la cúpula d'Interior
Mariano Rajoy  ACN Andrea Zamorano
photo_camera Mariano Rajoy durant la presentació del seu llibre a Madrid el 4 de desembre de 2019 / ACN Andrea Zamorano

El grup d'advocats Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra han ampliat la querella per extorsió a Banca Privada d'Andorra (BPA), coaccions als òrgans constitucionals i falsedat documental per la 'Notice' del FinCEN i volen que s'encausi a l'expresident espanyol, Mariano Rajoy, per organització criminal. També els ex - ministres Montoro i Fernández Díaz i la cúpula d'Interior, l'exsecretari d'Estat Francisco Martínez, l'ex - comissari Martin Blas i l'ex - comandant de la Guàrdia Civil, Basilio Sánchez Portillo. Són investigats per la Batllia d'Andorra per haver ordenat pressions als responsables de BPA per a aconseguir els suposats comptes d'Artur Mas, Oriol Junqueras i la família Pujol en el marc de l'anomenada 'Operació Catalunya'.

A l'ampliació de la querella també es demana la Batlle que valori si cal imputar també a l'ex-ministre d'Economia, Luis de Guindo, i a l'ex-secretari d'estat de comerç, Jaime Garcia Legaz, atesa la seva possible intervenció a la Nota del FinCEN o sinó que siguin citats com a testimonis. També es demana que requereixi al FinCEN les comunicacions que va rebre des de l'estat espanyol i Andorra per poder elaborar la seva 'Notice', les enviades des dels organismes reguladors andorrans al FinCEN i l'auditoria elaborada per PwC sobre BPA intervinguda, respecte als casos esmentats pel FinCEN que tenen a veure amb les trames veneçolanes, 'Petrov' i 'Gao Ping'.

Rajoy visita Andorra 2015 EFE
Rajoy durant la seva visita a Andorra el 2015

Des de l'IDHA i Drets es creu que l'actuació del govern espanyol per mirar d'aconseguir les dades bancàries dels polítics independentistes catalans va ser un atac en tota regla a la sobirania andorrana.

El juny de 2022 la Batlle d'Instrucció va acordar remetre les corresponents comissions rogatòries internacionals a Espanya per notificar a tots els querellats, excepte a Marcelino Martin Blas que ja havia declarat al seu dia, les querelles inicials i les seves ampliacions a fi i efecte que compareguessin davant la Batllia per tal que es poguessin defensar.

El col·lectiu d'advocats diu que no consta oficialment que cap dels querellats hagi comparegut a la causa, malgrat el temps que ha passat. Tampoc consta cap informe policial dels que havia encarregat la Batlle Instructora el maig de 2022 a la unitat especialitzada a qui li va ordenar tota la feina.

Durant aquests mesos, l'IDHA i Drets a dut a terme les seves recerques i comprovacions en relació als fets investigats i gràcies a l'aportació de 145 documents annexes, asseguren que poden presentar aquesta nova ampliació de querella amb un nou relat de fets, més detall i exhaustiu, i a partir del que s'ha conegut formulen la imputació dels nous delictes.

Un d'associació il·lícita – organització criminal en dret espanyol -  contra tots els querellats, com a responsables de l'Operació Catalunya – BPA, perquè haurien acuat a partir d'un pla ideat des d'un primer moment des de la Moncloa per aconseguir la informació bancària dels líders independentistes catalans que havia d'estar a BPA. Un delictes de falsedat documental respecte al contingut de la Nota del FinCEN que hauria  provocat la intervenció i liquidació de BPA, contra l'ex – comandant de la Guàrdia Civil Basilio Sánchez Portillo i també delicte d'associació il·lícita com la resta. I un segon delicte de falsedat documental continuat contra l'ex – comissaria Marcelino Martin Blas i el seu superior, l'ex – secretari d'Estat de Seguretat, a banda de Rajoy i els ex – ministres Montoro i Fernández Díaz.

Més a Andorra