La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del govern d’Espanya, Dolors Montserrat, va afirmar ahir, en la seva visita al Principat d’Andorra, que “el Govern estatal treballarà perquè l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra esdevingui centre de referència per a ciutadans de l’Alt Pirineu”. Això, a la pràctica, significaria que els pacients de la comarca de l’Alt Urgell i altres zones veïnes, siguin derivats per la sanitat pública a l’Hospital d’Andorra per tal de rebre tractaments, ingressos, visites als especialistes o proves específiques de tota mena. Aquesta nova situació evitaria a les famílies pirinenques llargs i costosos desplaçaments a l’Hospital “Arnau de Vilanova” de Lleida o bé a altres centres hospitalaris de Barcelona.
En aquest sentit, els ministeris de sanitat espanyol i andorrà han creat un grup de treball per tal d’aconseguir agilitar el projecte de col·laboració mútua. Aquest grup de treball es reunirà el pròxim 20 de setembre a Madrid.
Agència del Medicament Europea
La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha assegurat que "és important que un país com a Andorra, que és escoltat a Europa, doni suport a la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència del Medicament Europea". Montserrat ha senyalat que "si l'EMA s'ubica a Barcelona, serà beneficiós per a l'estat espanyol però també per l'andorrà". En aquest sentit ha afegit que "no només Andorra es podrà sentir beneficiada com a govern sinó també com a pacients i ciutadans". Cal recordar que aquest dilluns l'estat espanyol va presentar oficialment la candidatura de Barcelona per acollir l'EMA, que actualment està ubicada a Londres. La ministra ha apuntat que "Barcelona compleix amb els sis requisits que demana la Unió Europea sobradament, és una gran candidatura". La ministra ha aprofitat la visita al Principat per signar un conveni de col·laboració amb el ministeri de salut andorrà per tal que els ciutadans andorrans es puguin tractar les malalties infeccioses a l'estat espanyol.
Montserrat ha defensat des d'Andorra la ubicació de l'EMA a Barcelona on ha assegurat que serà "beneficiós" per l'estat espanyol, però també per al Principat d'Andorra per proximitat. Segons la ministra la ubicació de l'agència a Barcelona no tan sols portarà "més de mil treballadors de cop, 40.000 experts anualment i les 1.500 empreses que treballen al voltant de l'EMA a Londres, sinó que les empreses d'aquí, espanyoles i andorranes, poden passar a ser proveïdores de l'EMA".
Per la ministra el fet que la seu de l'EMA estigui a Barcelona farà que "l'estat espanyol sigui el líder europeu i del sud d'Europa en biomedicina". I ha afirmat que "farà que tinguem molts més assajos clínics pels nostres pacients espanyols, i per tant andorrans, que es faran a través dels parcs científics i universitats".
La ministra de Sanitat ha senyalat que "la resta de candidats a acollir l'agència té por a la candidatura de Barcelona". Montserrat ha apuntat que la resta de ciutats candidates que competeixen amb Barcelona amb possibilitats són Amsterdam, Copenhaguen, Milà, Viena i Bratislava.