ACCIÓ EXTERIOR

La consellera Meritxell Serret i la delegada Anna Vives es presenten en societat a Andorra

Es reuneixen amb la ministra d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra, Maria Ubach, i amb el copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília
Serret Vives foto Albert Lijarcio
photo_camera Meritxell Serret i Anna Vives, al Centre de Congressos d'Andorra la Vella / Albert Lijarcio

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, s'ha desplaçat aquest dijous a Andorra per a la presentació pública de la delegada de Catalunya al Principat, Anna Vives. Serret i Vives han atès els mitjans de comunicació en una roda de premsa a la sala Ària del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Serret Vives Andorra 2
La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, i la delegada a Andorra, Anna Vives, dirigint-se al Centre de Congressos / govern.cat

Meritxell Serret, ha posat en valor la "singularitat" d'Andorra i les relacions "històriques" i de "màxima proximitat" que hi ha entre Catalunya i el Principat. En aquest sentit, ha indicat que són difícilment comparables amb les d'altres estats europeus i del món i que per això sempre es tracten des d'una perspectiva "especial". Serret ha afirmat que la nova delegació del Govern a Andorra, que obrirà en els pròxims mesos, suposa un "pas endavant" en la consolidació d'aquestes bones relacions. També ha detallat que la nova delegada, Anna Vives, liderarà les tasques per fer efectiu el desplegament d'aquesta seu de la Generalitat al país, on hi viu una de les comunitats de catalans més nombroses.

Serret Vives foto Albert Lijarcio 2
Meritxell Serret i Anna Vives atenent els mitjans de comunicació al Centre de Congressos d'Andorra la Vella / Albert Lijarcio

Serret ha recordat els lligams econòmics, culturals o el pes de la comunitat de residents catalans, que configuren unes 16.000 persones. En aquest sentit, la delegada, Anna Vives, ha indicat que, entre altres missions, l'estructura de l'oficina estarà al servei d'aquests residents per qualsevol dubte que tinguin en relació amb l'administració d'origen.

Després de l’atenció als mitjans, la consellera Serret i la delegada Vives s'han reunit amb la ministra d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra, Maria Ubach Font. 

Serret ministra exteriors Andorra
La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, amb ministra d’Afers Exteriors del Govern d’Andorra, Maria Ubach Font / exteriors.cat

La nova estructura que tot just arrenca, amb el desplegament de la nova Delegació del Govern de la Generalitat a Andorra, encara està pendent de qüestions logístiques com ara trobar un local adequat o configurar l'equip que treballarà a la delegació i que integraran tres persones.

L'obertura de la delegació prioritza el desenvolupament de les tasques derivades de les xarxes en les que hi ha presència compartida de Catalunya i Andorra, com ara la Comunitat de Treball dels Pirineus. Cal tenir en compte que, en l'àmbit institucional, els dos territoris van signar un acord marc de col·laboració el 2009, del qual han sorgit diversos pactes sectorials en matèries com ara educació, salut, economia, turisme i mitjans de comunicació, entre d'altres.

Visita Consellera Acció exterior i UE M.Serret-5
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha visitat aquesta tarda l’Ajuntament de la Seu d’Urgell / laseu.cat

A més, comparteixen àmbits prioritaris, com són la promoció i projecció exterior de la cultura i llengua catalanes, les infraestructures, la indústria i el desenvolupament econòmic, el treball, el medi ambient i el patrimoni natural, l'agricultura i la cooperació transfronterera, entre d'altres. En aquest sentit, la creació de la delegació també permetrà impulsar les relacions en altres matèries detectades com ara la prevenció d'incendis forestals, la salut mental, la medicina forense, la gestió de residus, els transports viaris o el govern obert.

Serret amb Bisbe Vives 1
Meritxell Serret i Anna Vives s’han reunit amb el copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília, a la seu del Bisbat d’Urgell / Raquel / Raquel Pérez

Final de jornada a la Seu d’Urgell

A la tarda, la consellera Serret i la delegada Vives s’han desplaçat a la Seu d’Urgell, on les ha rebut l’alcalde del municipi, Francesc Viaplana i Manresa, i el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Castells i Farré.  

Per cloure la jornada, Serret i Vives s’han reunit amb el copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives i Sicília, a la seu del Bisbat d’Urgell.