INSTITUCIONS

Andorra commemora el 30è aniversari de la seva Constitució

L'edifici de Casa de la Vall es podrà visitar aquest dimarts fins a les dues del migdia.  A la tarda, hi haurà la tradicional recepció amb les autoritats.
Casa de la Vall il·luminada 30 anys Constitució
photo_camera La façana de la Casa de la Vall s'ha il·luminat per commemorar el trentè aniversari de la Constitució.

La síndica general, Roser Suñé i la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila han presentat els actes de celebració del 30è aniversari de l’aprovació de la Constitució. Les activitats programades són les que tradicionalment s’havien fet abans de la pandèmia, és a dir, sense restriccions.

Diilluns 13 de març a la tarda i diimarts 14 de març al matí, el Consell General, obrirà les seves portes al públic per visitar de manera gratuïta Casa de la Vall i les instal·lacions del nou parlament. Com a novetat d’aquesta edició, s’obrirà al públic el túnel que comunica el Consell General amb Casa de la Vall on es podrà visitar una exposició de fotografies sobre l’evolució de la seu històrica de Casa de la Vall (1419) fins a l’actual seu parlamentària (2011).

També s’han programat activitats pels més petits així com la tradicional audició de sardanes i el concert de l’ONCA al Centre de Congressos. Els dies 13 i 14 de març, la Casa de la Vall quedarà il·luminada amb els colors de la bandera nacional de les 19 a les 22h.

Consell General Andorra 14 març
Consell General Andorra 14 març

Coincidint amb el 30è aniversari de l’aprovació de la Carta Magna la Sindicatura també ha impulsat 3 activitats de més llarg recorregut que pretenen apropar la Constitució a una franja més àmplia de la societat civil:

A nivell dels joves, la sindicatura ha encarregat, a un grup d’alumnes del projecte PAS de batxillerat de l’escola andorrana, fomentar la difusió dels valors de la constitució mitjançant les noves tecnologies, per apropar el contingut de la Carta Magna als diferents perfils de la població, entre ells els joves. L’eina, que actualment està en procés d’elaboració, serà presentada públicament i penjada a la web del consell general.

D’altra banda, s’ha encarregat a la Jove Companyia Nacional d’Andorra (JOCAND), amb la col·laboració de la Fundació Escena Nacional, la producció d’un espectacle teatral que explicarà el procés històric que va emmarcar l’aprovació de la Constitució amb un to divulgatiu i proper destinat al públic familiar i jove. L’estrena tindrà lloc el mes de maig amb l’objectiu de replicar l’obra a les diferents parròquies.

Finalment el Consell General també ha firmat un conveni de col·laboració amb Andorra Recerca i Innovació (ARI) que permetrà l’edició de dues publicacions d’estudis històrics i d’anàlisi política que s’iniciaran durant l’any 2023 amb un treball sobre el procés constituent i un balanç d’aquests 30 anys de l’Andorra constitucional.

comentaris