06.10.2022 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

El cap de Govern d'Andorra anuncia el desconfinament general per dilluns vinent

Andorra permetrà l'entrada de turistes a partir de dilluns vinent, 1 de juny, per passar el dia al Principat o per pernoctar en un allotjament.
Xavier Espot bis
Compareixença del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot/SFGA
El cap de Govern d'Andorra anuncia el desconfinament general per dilluns vinent

El cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ha anunciat aquest dilluns que l'activitat es reprendrà de forma "generalitzada" al país a partir de dilluns vinent i que aquest divendres es començarà a aplicar un nou relaxament de les mesures de confinament. Pel que fa a la reactivació econòmica, des de l'executiu del Principat han destacat que aquesta és possible per la tendència a la baixa de casos de coronavirus i pel fet que "no s'ha detectat cap rebrot les darreres setmanes". Quant a la mobilitat a les fronteres, Espot ha apuntat que "s'aixecaran les restriccions de l'entrada de turistes a Andorra" a partir de l'1 de juny i que s'estan ultimant les mesures de prevenció que s'aplicaran de forma específica als visitants.

Amb l'objectiu d'anar ampliant progressivament les excepcions econòmiques, a partir de l'1 de juny també podran obrir els establiments d'hoteleria i restauració, comerç al detall i a l'engròs o de venda de vehicles a motor. A més, estaran autoritzats a recuperar l'activitat els equipaments esportius i instal·lacions culturals com ara museus, galeries d'art i cinemes. Pel que fa a l'activitat educativa, també es podrà reprendre a partir de dilluns, amb l'objectiu de donar servei a totes les famílies que hagin demanat el servei de guarda d'infants menors de 14 anys.

En tots els casos, però, caldrà aplicar les mesures de seguretat i les recomanacions del ministeri andorrà de Salut, d'entre les quals destaquen la distància mínima 1,5 metres i l'ús de material protector (mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic). Alhora, s'estan preparant protocols específics per sectors, com és el cas del comerç, la restauració, els hotels o la cultura i l'esport. Mentre, aquest mateix divendres s'eliminaran les franges horàries per dur a terme activitats esportives i de lleure, encara que caldrà evitar les que puguin generar aglomeracions de persones.

El percentatge d'andorrans amb anticossos es manté en el 9%

Des del govern d'Andorra han indicat que els resultats obtinguts fins a l'equador de la segona volta de tests d'anticossos a la població, fita que es va assolir divendres passat amb prop de 42.000 proves realitzades, conclouen que el 9% dels cribrats haurien generat anticossos. En aquest sentit, i seguint amb el protocol establert, s'han dut a terme 6.000 PCR a totes aquelles persones que, després del resultat preliminar del test, han estat derivades al seu metge referent amb l'objectiu de complementar el diagnòstic. D'aquestes, 81 han donat positiu, un 1,35% del total.

Ara per ara, dels 763 casos de coronavirus detectats al Principat des de l'inici de la pandèmia, en queden 49 d'actius. D'aquests, vuit es troben ingressats a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, un d'ells a l'UCI. Mentre, hi ha 663 persones recuperades i en aquest període han perdut la vida 51 persones.

El cap de Govern d'Andorra anuncia el desconfinament general per dilluns vinent
Comentarios