DIPLOMACIA

Àngel Ros plega com a ambaixador d'Espanya a Andorra

El substituirà el gironí Carlos Pérez-Desoy
Àngel Ros credencials bisbe
photo_camera Àngel Ros presentant les credencials d'ambaixador al copríncep d'Andorra, Joan-Enric vives / Bisbat d'Urgell

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el relleu d'Àngel Ros com a ambaixador d'Espanya a Andorra. Ros, de 70 anys, havia demanat el seu relleu com a ambaixador. Carlos Pérez-Desoy, de Girona, serà el seu relleu. 

Àngel Ros ha estat ambaixador espanyol a Andorra des de 3 d'agost del 2018, un cop l’executiu andorrà li va concedir el seu beneplàcit. Va rellevar el diplomàtic barceloní Manuel Montobbio, que era ambaixador al país pirinenc des de juliol de 2014. En el moment del nomenament, Àngel Ros portava 14 anys al capdavant de la Paeria de Lleida. Va accedir a l’alcaldia de Lleida el 2004 i va revalidar el càrrec d’alcalde el 2007, 2011 i 2015.

D'alcalde a ambaixador

Ros va arribar a l’ambaixada en un moment en el qual Josep Borrell era al capdavant de la diplomàcia espanyola com a Ministre d’Exteriors. Tots dos s’havien significat activament en els seus posicionaments contraris a l’independentisme. En els seus últims mesos com a alcalde de Lleida, Ros s'havia trobat immers en diverses polèmiques arran del procés independentista, des de les protestes per les declaracions en què va considerar proporcionals les càrregues policials de l’1-O, fins a l’esbroncada que va rebre en l’exposició de l’obra Presos polítics a l'Espanya contemporània o les crítiques per la seva presència en manifestacions de Societat Civil Catalana.