MÚSICA

Andorra se suma al Sona9, d’Enderrock, i acollirà una fase del concurs de nous talents

El certamen esta organitzat conjuntament per Enderrock, iCat i TV3
Figa Flawas Sona9
photo_camera El duet de pop urbà de Valls Figa Flawas va guanyar ahir el concurs Sona9 2022 / Carles Rodríguez

El govern d'Andorra ha signat un conveni de col·laboració amb Enderrock perquè els artistes del país formin part de la 23a edició del concurs de nous talents musicals Sona9, organitzat per la revista conjuntament amb iCat-Catalunya Ràdio i TV3. Així, el Principat acollirà un concert preliminar el 22 de juny a l'Auditori Nacional d'Andorra amb tres artistes de procedència andorrana i que seran triats pel jurat. La persona escollida participarà en un d'aquests esdeveniments: Acústica, Mercat de Música Viva de Vic, Festes de Santa Tecla de Tarragona o Festes de la Mercè de Barcelona. En aquesta fase, a més d'interpretar en directe una mostra del seu repertori, haurà de versionar al català una cançó internacional i musicar un poema en català.

La voluntat de l'acord és continuar donant suport a la professionalització dels músics andorrans i oferir-los eines que possibilitin el seu desenvolupament i la seva projecció i promoció més enllà de les fronteres del Principat. El Sona9 es va crear l'any 2001 i durant tot aquest temps ha estat el concurs de referència per a nous talents de l'àmbit musical català i és un punt de trobada imprescindible. El govern andorrà hi aportarà 5.000 euros i els artistes interessats poden presentar la seva candidatura fins al 15 de maig.

A més del concert a Andorra, el concurs enguany aposta per descentralitzar els concerts preliminars arreu dels territoris de parla catalana portant-los també a Barcelona, Manresa, Lleida, Girona, Tarragona, Palma i València. Així mateix, es passarà de 18 a 30 artistes seleccionats, que actuaran en directe durant els mesos de juny i juliol. Les comarques catalanes aportaran 21 candidats, que se sumaran als 3 del País Valencià, 3 de les Illes Balears i 3 d'Andorra, de manera que es garantirà que a la següent fase estiguin representats tots els territoris musicals de parla catalana. L’aportació econòmica per part del Govern serà de 5.000 euros.

fee06301-b78e-4526-9863-a92bbd4316f7
Roda de premsa de la presentació del Sona9 amb el Govern d'Andorra / govern.ad

Un Sona9 amb més premis

L'apartat de premis també s'amplia amb dos nous guardons. Així, es mantenen els Sona9 i Joventut per al primer i segon classificats, es recupera el premi Èxit per al tercer classificat, i el premi Verkami, que serà atorgat a l'artista guanyador de la votació popular. Finalment, el Premi Cases de la Música pren entitat pròpia i serà per al grup o solista amb més projecció de futur seleccionat entre els 12 grups classificats a la fase semifinal.

Per aconseguir aquests premis, els artistes gaudiran de diverses oportunitats i també hauran d'enfrontar-se a diferents proves, com ara dur a terme un 'showcase' de petit format als estudis d'iCat FM, on també hauran d'interpretar la versió en català del tema que hauran escollit i el poema musicat, i una estada a les Cases de la Música per preparar el seu directe amb un director d'escena. La final del concurs, en directe, serà el 16 de novembre a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, on actuaran els 4 grups finalistes.

El Sona9 compta amb el suport dels Departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el govern de les Illes Balears i el d'Andorra, a més de la col·laboració de Cases de la Música, SGAE i AIE i el patrocini d'Estrella Damm.

Més a Andorra