Aquest divendres ha començat a Cal Pal de la Cortinada, amb un gran èxit de participació, el primer curs d'artesans de la pedra seca. El curs ha estat organitzat pel Govern d'Andorra, a través dels ministeris de Cultura, Joventut i Esports, de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i d’Educació i Ensenyament superior, juntament amb els col·legis d’Arquitectes, d’Enginyers i de Geòlegs, amb l’Associació de Contractistes d’obres, amb l’Institut d’Estudis Andorrans, amb el comitè andorrà de l’ICOMOS i amb Cal Pal.
Aquesta formació va encaminada a la creació de “valor” dins la carrera de constructor, amb l’especialització com a artesà constructor de la pedra seca. També dona idees d’artesania local de la pedra seca als creadors de projectes de conservació, restauració i posta en valor d’estructures patrimonials, i als creadors de nous projectes d’arquitectura i paisatge que vulguin conèixer les possibilitats enormes de les tècniques de la pedra seca.
El curs d’artesans de la pedra seca té un doble objectiu: d’una banda, la creació d’eines de formació que permetin dotar qualsevol professional d’aquesta tècnica constructiva que li permeti fer intervencions públiques o privades al país, amb garanties i els criteris adequats; i de l’altra, la difusió dels valors de la UNESCO sobre l'arquitectura i del paisatge de la pedra seca, amb el convenciment de que aquesta difusió és imprescindible per a la conscienciació i per a l'adequada conservació d'aquest patrimoni mundial.
(Imatge de Cal Pal, a la Cortinada, parròquia d'Ordino)
Es tracta d’un curs dedicat a la construcció amb pedra seca, tant dedicada a obra nova com a la restauració d’estructures històriques fetes amb aquesta tècnica. En aquesta formació, s’analitzaran sobre el terreny diverses construccions existents al Principat (murs, cabanes, feixes, forns de calç), tant des de la vessant constructiva, com cultural i de relació amb l’entorn. També s’explicaran quines són les iniciatives que s’estan portant a terme en la recuperació i difusió del coneixement per part d’entitats del país. Així doncs, es tracta d’un curs pràctic que ajudarà als professionals del sector a poder fer murs, feixes, camins, aixoplucs i cabanes de pedra seca, així com algunes de les perspectives sobre projectes en cartera.
El curs està fraccionat en dos mòduls: el primer té el títol “construir murs i marges” i s’impartirà en quatre jornades, tots els divendres des del 31 de maig al 21 de juny; la segona formació, “construir una cabana de falsa cúpula i una volta de mig punt”, està previst per a l’octubre vinent.