LLENGUA CATALANA

Andorra exigirà un mínim de coneixements de català per obtenir i renovar la residència al país

El Govern d'Andorra preveu que la nova llei pugui ser aplicable ja de cara a l’any vinent, quan es calcula que es renovaran uns 3.000 permisos de residència. 
Consell General Andorra 14 març
photo_camera La Llei de la Llengua Oficial és a punt d'entrar al Consell General Andorra / @ConsellGeneral

Una nova llei en defensa de la llengua oficial exigirà un nivell mínim de coneixements de llengua catalana, tant als nous residents com aquells que hagin de renovar el permís per viure i treballar al país, segons ha publicat el Diari d'Andorra aquest dilluns. Segons s'explica, el requisit serà molt bàsic, inferior al nivell A2, i per a aquelles persones que no el puguin acreditar, se’ls obligarà a fer un curs de 30 hores als centres de català del país abans de donar o renovar-los la targeta verda. El nou text, sota el títol de Llei de la Llengua Oficial, s’està treballant a tres bandes entre el ministeri de Cultura, Educació i Interior, ja que incorporarà un article per modificar la llei d’Immigració i afegir el nou requisit per als permisos de residència.

Des del Govern s’afirma que han constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot als comerços i a la restauració.

L’objectiu de la llei, que l’executiu encara està acabant de perfilar però que es preveu que aviat pugui traslladar-se al Consell General, és garantir una expressió mínima en l’idioma oficial per part de tots els ciutadans del país i que això es tradueixi en una millor atenció al públic en català. En aquest sentit, des del Govern s’afirma que han constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot als comerços i a la restauració. Es vol aconseguir revertir aquesta tendència i assegurar una conversa mínima en català. L’executiu preveu que la nova llei pugui ser aplicable ja de cara a l’any vinent, quan es calcula que es renovaran uns 3.000 permisos de residència. A totes les persones que la sol·licitin ja se’ls exigirà el nivell mínim. Per aquelles que ja el tinguin o el puguin acreditar, la renovació es farà amb normalitat. 

El català deixa de ser un requisit per treballar a la sanitat pública a les Balears

Per contra, des d'aquest dilluns el català deixa de ser un requisit per treballar a la sanitat pública a les illes Balears. El govern del PP, encapçalat per Marga Prohens, ha aprovat el decret que el relega de requisit a mèrit. Segons ha anunciat la consellera de Salut, Manuela García, el canvi respon a l'objectiu de fidelitzar i atraure més personal mèdic a l'arxipèlag. D'aquesta manera, parlar català únicament serà considerat com a mèrit. Una proposta que recollia el programa electoral dels populars i també l'acord a què va arribar amb Vox perquè l'abstenció de l'extrema dreta li facilités la investidura.