CRISI CORONAVIRUS

Andorra començarà dimecres a donar cita pel test d'anticossos de la covid-19

Pel que fa als treballadors fronterers, hauran d'acudir al punt habilitat a Santa Coloma.
Andorra anticossos covid19
photo_camera Tests d'anticossos de la COVID-19 /Govern d'Andorra

El govern d'Andorra preveu donar les primeres cites prèvies per fer el test d'anticossos a la població a partir d'aquest dimecres i que les proves es comencin a dur a terme dilluns que ve. Tot i això, aquesta setmana ja se'n practicaran diverses als col·lectius de sanitaris i sociosanitaris, així com als voluntaris i les seves unitats de convivència. Pel que fa als treballadors fronterers, hauran d'acudir al punt habilitat a Santa Coloma. Es calcula que la capacitat diària al conjunt de les onze àrees instal·lades arreu del país amb aquesta finalitat serà d'uns 8.000 tests. Quant a les dades epidemiològiques, dels 743 casos de covid-19 detectats al Principat hi ha 318 d'actius, 32 dels quals estan hospitalitzats i la meitat d'ells a l'UCI.

Des de l'executiu andorrà han indicat que hi ha més de 53.000 inscrits a les proves i que l'objectiu és que aquestes arribin a tots els residents, motiu pel qual des dels comuns (ajuntaments) contactaran amb les persones que no hagin aconseguit formalitzar la sol·licitud de cita prèvia. A més, s'ha explicat que l'operatiu mobilitza 376 efectius sanitaris i 348 més de caire logístic i que, fins al moment i incloent-hi el cost que té aquest cribratge poblacional, la despesa generada al país per fer front a la pandèmia és de cinc milions d'euros.

El ministre andorrà de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que el desplaçament als anomenats StopLabs, els punts on es duran a terme els tests, s'ha de fer preferiblement en vehicle. Tot i això, també s'ha habilitat una zona per a vianants i s'han previst unes unitats mòbils per facilitar-ne l'accés a les persones amb mobilitat reduïda. A més, ha afirmat que els resultats de les proves es computaran de forma anònima i, per tant, "cap dada ni la situació personal de cadascú sortirà".