ESQUÍ

Andorra arrencarà la temporada d'esquí l'1 de desembre, amb una inversió de 34,5 milions d'euros

El complex de Grandvalira Resorts suma cinc quilòmetres de pistes al sector de Canillo
Andorra presentació temporada esquí 2023 24 3
photo_camera Presentació temporada d'esquí a Andorra / @andorraworld_ad

Les estacions de Grandvalira Resorts preveuen arrencar la temporada d'hivern el pròxim 1 de desembre i allargar-la fins al 7 d'abril de l'any que ve si les condicions meteorològiques així ho permeten. Les inversions per millorar infraestructures i serveis seran de 34,5 milions d'euros, pràcticament el doble que la temporada passada i sent la partida més elevada dels darrers anys. D'entre aquestes, hi ha la construcció d'un nou telecadira a Pal Arinsal i un altre a Grandvalira, on també hi ha un nou edifici multifuncional, i l'optimització del sistema d'innivació a totes les estacions, amb la instal·lació de 110 punts nous. Una altra de les principals novetats és la nova àrea esquiable de cinc quilòmetres a la zona Encampadana de Canillo.

Andorra presentació temporada esquí 2023 24 1
Presentació temporada d'esquí a Andorra / Grandvalira Resorts

Aquesta és la segona temporada que Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira actuen sota un mateix paraigua. El director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, ha remarcat que la inversió d'enguany és històrica i que suposa "una mostra dels esforços que continuen posant les estacions amb el compromís per optimitzar els recursos i seguir sent la referència del Pirineu i del sud d'Europa". A més, les estacions de Grandvalira Resorts ja han aprovat dos plans de creixement dels dominis a mitjà i llarg termini, amb una inversió prevista de 140 milions d'euros.

Pel que fa a la unió esquiable de Pal i Arinsal, s'ha iniciat la primera fase amb el nou telecadira Port Negre i, a partir de la temporada 2024-2025, està previst que aquesta sigui una realitat amb un nou teleesquí i pistes vermelles i negres. La unió sumarà set quilòmetres més de pistes, arribant així un total de 70. A més, d'aquí al 2028 es preveu la creació de noves pistes verdes i blaves a la zona del Coll de la Botella, que es convertirà amb una nova porta d'entrada a l'estació amb serveis d'escola i taquilles. La xifra que s'invertirà amb aquests projectes serà de 40 milions d'euros.

Andorra presentació temporada esquí 2023 24 2
Presentació temporada d'esquí a Andorra / Grandvalira Resorts

D'altra banda, la nova concessió de SAETDE per a l'explotació durant els pròxims 50 anys de les pistes de Pas de la Casa – Grau Roig, aprovada pel Comú (ajuntament) d'Encamp, preveu una injecció de 100 milions d'euros amb un pla d’inversions que inclou l'expansió del domini esquiable al pic del Maià com a principal repte, juntament amb millores importants als peus de pistes dels sectors del Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp, i en mesures de sostenibilitat.

A nivell d'autoproducció d'energia, les estacions de Grandvalira Resorts treballen amb l'objectiu d'arribar a ser autosuficients en els pròxims anys. Actualment, produeixen el 25% de l'energia que necessiten al llarg de l'any, amb un 100% d'autosuficiència a Ordino Arcalís, un 37% a Pal Arinsal i un 6% a Grandvalira.

L'hivern vindrà acompanyat per un esperit festiu de les estacions andorranes, ja que se celebren 60 anys de la creació de Soldeu – El Tarter, que va iniciar la seva activitat el 1964 amb la inauguració del primer telecadira d'Andorra. Per la seva banda, Arinsal festeja el 50è aniversari del primer remuntador de l'estació instal·lat a Arinsal el desembre del 1973, conformant la tercera estació que es posava en marxa al Principat. Ordino Arcalís celebra el 40è aniversari de l'estació, que va estar operativa per primera vegada la Setmana Santa del 1983, amb 3 teleesquís i un telecadira, mentre que la temporada 1983-1984 va ser la primera que va funcionar al complet. Finalment, Grandvalira també està d'enhorabona amb els 20 anys de la seva creació, gràcies a l'esperada fusió de les societats explotadores de Pas de la Casa – Grau Roig i de Soldeu – El Tarter el 2003.

Andorra presentació temporada esquí 2023 24 4
Presentació temporada d'esquí a Andorra / @andorraworld_ad

Respecte als forfets de temporada, Grandvalira Resorts manté les tres tipologies de l'any passat. Per una banda, l'Andorra Pass és el forfet de país que inclou l'accés il·limitat a les tres estacions del Principat: Grandvalira, Pal Arinsal i Ordino Arcalís, oferint 308 quilòmetres esquiables. D'altra banda, el Nord Pass dona accés a Pal Arinsal i a Ordino Arcalís, i inclou també dos dies d'esquí a Grandvalira per als residents a Andorra i fins a quatre dies per als no residents.

Un any més, la compra dels Forfets de Temporada permet esquiar a múltiples estacions de renom d'Europa, Amèrica i Àsia. Les grans novetats d'enguany de l'Andorra Pass són les estacions franceses d'Alpe d’Huez i Les 2 Alpes, així com Mammoth (Califòrnia). Totes tres se sumen a destinacions com les nord-americanes Deer Valley (Utah) i Steamboat (Colorado), i la suïssa Verbier, entre moltes altres que formen un ampli ventall de destinacions internacionals que permeten esquiar tot l’any.

Els amants dels esports de neu alternatius poden optar pel Mountain Pass, que posa a la seva disposició 83 quilòmetres de circuits d'esquí de muntanya i 83,5 de raquetes de neu de Grandvalira Resorts i un total de 13 remuntadors, amb una pujada i una baixada per dia inclosa.

Més a Andorra