Les 3es Jornades de Bruixeria donarà el seu tret de sortida el pròxim 23 de setembre i s'allargaran fins al 29 de setembre. Enguany, aquesta nova edició estarà centrada en la figura de la dona, a qui es retrà un especial homenatge. El nucli de les activitats tindrà lloc a la Sala Sergi Mas de Casa Comuna de Sant Julià de Lòria, complementat amb actes a la Biblioteca Comunal Universitària i a l'exterior, com la Nit de Bruixes, que es farà pel nucli antic.
El programa de les jornades “es dividirà en tres blocs”, segons ha explicat la cap del departament de Turisme, Canòlich Ribot. El primer bloc estarà dedicat a xerrades i conferències amb ponents de renom. El segon bloc, que començarà a mitjans de setmana, serà el més cultural, incloent diferents projeccions com 'El mal donat' dels directors Hèctor Mas i Alfons Casal que na va néixer en la primera edició. Finalment, el tercer bloc serà el més popular, amb l’objectiu de connectar amb el producte local i donar-lo a conèixer. Aquest bloc també inclourà activitats esotèriques com la lectura del tarot i la numerologia al jardí de la Biblioteca Comunal.
D'altra banda, l'Escola d'Art coordinarà l'exposició "Puntades Sàvies", dedicada a la tècnica de la punta de coixí i el ‘patchwork’. La consellera de Cultura, Teresa Areny, ha destacat que la mostra “és una excel·lent manera de retre homenatge a totes les participants que, durant 30 anys, han estat perfeccionant aquesta tècnica a Sant Julià de Lòria”. L'exposició s'inaugurarà el 26 de setembre.
Les inscripcions per a les activitats de les Jornades de Bruixeria es poden formalitzar a través de la pàgina web del Comú de Sant Julià de Lòria.
Durant aquell cap de setmana, es coincidirà amb la 21a edició de la Vila Medieval, que també centra la seva temàtica al voltant de la bruixeria. Tal com ha mencionat la consellera de Cultura, Teresa Areny, s’han coordinat ambdues activitats “perquè tot suma i fa créixer". La Vila Medieval és una altra proposta cultural amb una gran arrelament a la parròquia.
La vila comptarà amb 50 parades, 15 de les quals seran nacionals. A més, es podran gaudir de 35 activitats gratuïtes que es repetiran al llarg del cap de setmana. Entre les novetats, es destaca l'augment de tallers i demostracions a càrrec de cinc companyies, així com una aposta més gran per tallers nacionals. També s'incrementarà l'animació amb més propostes infantils, com sessions de contacontes i l'espectacle 'Els temps del temps' de l'ONCA. La inauguració serà més participativa, amb una cercavila a la qual tothom podrà sumar-se amb indumentària medieval. Finalment, a la plaça de la Germandat es durà a terme un concert de Fenya Rai amb cançons populars, acompanyat d'una zona de pícnic amb l’objectiu “d’incloure als restauradors que no estan a la zona central de la Vila Medieval, però que puguin oferir propostes gastronòmiques per emportar i que la gent s’ho pugui menjar a la zona del concert”, ha explicat la cap de Servei de Promoció Cultural, Laura Rogé.
És rellevant destacar la implicació de diverses entitats lauredianes, tal com ha subratllat Rogé: “Sense les entitats, la Vila Medieval no s’hauria creat fa 21 edicions, i avui dia encara perdura”. Enguany, col·laboraran l'Esbart Laurèdia, la Colla Gegantera, la Coral Rocafort i els Petits Cantaires Lauredians. La Coral Rocafort oferirà el seu primer concert amb música en directe del grup musical Sübitus. L’Esbart Lauredià presentarà tres propostes durant la vila: 'La nit de Sant Joan', danses medievals i la llegenda de la Dama Blanca amb la participació del Llop de la Senyoreta i la Colla Gegantera. A més, es representarà l’obra ‘Pubilla entre dues nacions’ d'Andorra Lírica el 28 de setembre.