03.10.2022 |
Viure als Pirineus

ALTA RIBAGORÇA

La Vall de Boí estrena fibra òptica: la connexió, un 5.000% més ràpida

Prop de 1.900 habitatges quedaran cablejats per Adamo, primer operador a portar Internet d'alta velocitat en aquest municipi de l'Alt Pirineu.
ADAMO
ADAMO
La Vall de Boí estrena fibra òptica: la connexió, un 5.000% més ràpida

Quant millora una connexió a Internet si la velocitat creix un 5.000%? Tot i que és fàcil fer-se una idea, la resposta la poden donar veïns de la Vall de Boí. No en va, centenars ja estan vivint aquesta experiència de primera mà, en passar de navegar amb entre 1 Mb i un màxim de 20 a volar amb 1.000 Mb (el senyal més ràpid existent avui al mercat).

Això és possible gràcies a Adamo, el primer operador que instal·la fibra òptica en aquesta localitat pirinenca, amb poblacions situades entre 1.100 i 1.400 metres d'altitud.

Beneficis per a La Vall

Aquest canvi d'intensitat marcarà un abans i un després a l'estabilitat del senyal que reben els residents. Siguin aquests fixos o eventuals -el nombre de segones vivendes és considerable-, facilitant activitats que en el present són habituals: teletreball, educació on line, compres per Internet, cites mèdiques telemàtiques o gaudir de videojocs, sèries i pel·lícules en remot, entre d'altres.

Prop de 1.900 llars de la Vall de Boí

Així, la companyia haurà acabat els propers dies, entre finals de març i principis d'abril, el desplegament de xarxa, que està sent progressiu. Serà en un total de 1.890 habitatges repartits entre diferents entitats singulars de la localitat: Barruera (302 llars), Boí (253), Durro (190), Taüll (397), Pla de l'Ermita (690) i Erill la Vall ( amb 58 immobles), enclavat a la falda del bec Erill, que queda a més de 2.500 metres d'alçada.

ADAMO PIRINEO
Treballs d'Adamo a l'Alt Pirineu

Suport municipal

El pla d'expansió va ser presentat a finals de febrer per Ivana Arnanz, responsable d'Adamo a Catalunya, juntament amb el partner de la companyia a la zona, Einesa Cable, a l'alcaldessa de Vall de Boí, Sònia Bruguera. Precisament amb l'alcaldessa, que facilita i dóna suport a la tasca dels tècnics, la companyia estudia la viabilitat d'una possible extensió del cablatge a la resta de nuclis del municipi.

Desplegament d'Adamo al Pirineu 

Aquest nou moviment s'emmarca en el complet pla de desenvolupament que Adamo està executant al Pirineu lleidatà i gironí, amb fites com ara la instal·lació de fibra òptica per sobre dels 1.200 metres, amb la dificultat tècnica que això implica. Per exemple, la companyia ja té instal·lada la seva xarxa a Urús (localitzat a 1.263 metres per sobre del nivell del mar) ia Das, que es troba a 1.219.

Adamo, prioritat a les zones rurals

Adamo, amb seu a Barcelona, és un operador de vocació nacional, però amb un enfocament de negoci regional i local. Present al mercat espanyol des del 2007, la companyia dóna prioritat a les àrees rurals i a les noves zones urbanes amb una alta densitat de població, proporcionant la fibra òptica més ràpida disponible avui al mercat (1.000 Mb). El pla actual d'expansió va ser potenciat el mes de juliol passat amb 600 milions d'euros. Així mateix, Adamo és un dels principals adjudicataris del Programa de Banda Ampla a Nova Generació (PEBA-NGA 2020-2022), finançat per l'Estat i la UE, tant a la convocatòria de 2020 com a la de 2021, així com al Programa ÚNIC-Banda Ampla, havent rebut en total 107 milions en subvencions per portar Internet d'alta velocitat a més de 630.000 llars ubicades a zones rurals de 20 províncies. Gràcies a comptar amb infraestructura pròpia, a més a més d'Internet, Adamo proporciona als clients telefonia fixa i mòbil, així com serveis per al mercat empresarial i majorista.  

La Vall de Boí estrena fibra òptica: la connexió, un 5.000% més ràpida
Comentarios