MEDI AMBIENT

Una trentena de voluntaris retiren els esquers de pesca perduts durant més de 60 anys a la presa de Cavallers

L'acció de neteja s'ha dut a terme aprofitant que l'embassament està buit per fer-hi obres de manteniment
Presa de Cavallers neteja 1
photo_camera Voluntaris amb cubells dirigint-se a recollir deixalles de la presa de Cavallers / Marta Lluvich

Una trentena de voluntaris han participat aquest dimarts a una jornada de voluntariat per a la recollida d'esquers de pesca perduts a l'embassament de Cavallers, a l'Alta Ribagorça. Aquesta acció s'ha fet ara, tot aprofitant que la presa està buida per les obres de manteniment que s'hi estan duent a terme.

Des que es va construir l'embassament, ara fa uns seixanta anys, no s'havia fet cap acció similar de neteja i, per tant, els esquers que es recuperaran poden ser de diferents anys. Aquests serviran de base per fer una exposició posterior i veure el comportament dels diferents materials dels esquers submergits a l'aigua durant temps. L'acció s'ha aprofitat també per retirar altres materials de la presa, com ara ferros o plàstics.

Presa de Cavallers neteja 3
Voluntaris que han participat en la jornada de retirada de deixalles de la presa de Cavallers / Marta Lluvich

La jornada ha comptat amb el suport del Parc Nacional d'Aigüestortes i el servei de Pesca Continental de la Generalitat i s'ha fet a petició i l'Associació de Pesca Ambiental. La majoria dels voluntaris han estat alumnes de l'IES Pont de Suert, MAPEB (Moviment i Acció per la Pesca Esportiva i la Biodiversitat) i del Club Pesca Ambiental.

Entre les deixalles que han recollit destaquen principalment els esquers de pesca, fil de pescar, alguna canya, ploms i peixos artificials. Aprofitant la jornada de recollir esquers també han retirat de la presa ferralla, fustes, plàstics, ampolles, cordes o sabates.

Presa de Cavallers neteja 2
Voluntaris que han participat en la jornada de retirada de deixalles de la presa de Cavallers / Marta Lluvich

Rodrigo González, del Club Pesca Ambiental, ha explicat que a més de recollir esquers de pesca la voluntat de l'activitat era conscienciar als joves pescadors que no tot és practicar aquest esport sinó també cuidar dels espais naturals.

Laia Calaf, directora del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, ha destacat la implicació de la gent jove en aquesta acció de voluntariat per millorar l'entorn. Calaf ha dit que poder retirar aquests esquers i altres deixalles ajuda a no contaminar les aigües i aquest espai protegit.