15.08.2022 |
Viure als Pirineus

CAMINS I SENDERISME

La Taula de Camins i l’IDAPA treballaran per enfortir el manteniment de camins i el binomi salut-caminar

La primera reunió de l’any a Boí va servir per presentar el Pla d’accions 2018 que preveu executar l’IDAPA amb la col·laboració dels membres de la Taula de Camins. Volen reivindicar el manteniment de camins, enfortir la relació entre la salut i el caminar, i millorar la visibilitat de la professió dels guies pirinencs

Senderisme a Catalunya
Senderisme al Pirineu
La Taula de Camins i l’IDAPA treballaran per enfortir el manteniment de camins i el binomi salut-caminar

La vall de Boí i la seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van acollir el passat 15 de març una nova sessió plenària de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en aquesta matèria. Aquesta primera sessió de l’any va servir per presentar el Pla d’accions que l’IDAPA pretén executar al llarg d’aquest 2018 amb la col·laboració dels membres de la Taula. Per a enguany es proposen 16 accions repartides en diversos àmbits de treball: camins, caminar i senderisme.

Reunió de la Taula de Camins a Boí 2

(Imatge de la reunió de la Taula de Camins celebrada a Boi, a l'Alta Ribagorça)

En l’àmbit dels camins, els esforços se centraran en reivindicar el manteniment estable dels camins mitjançant l’elaboració d’un document de posicionament públic de la Taula. Així mateix, s’elaboraran uns vídeotutorials sobre com recuperar camins i s’iniciarà un estudi per identificar els camins històrics del Pirineu.

En l’àmbit del caminar, el protagonisme serà per a la salut. Es plantejaran activitats relacionades amb el caminar i el benestar físic i mental de la població, intentant donar més importància a la nutrició dels senderistes. L’accés segur a la muntanya també s’abordarà a partir d’un decàleg adreçat no al públic final sinó als prescriptors i acompanyants.

En el sector professional del senderisme, els guies fa temps que reclamen més visibilitat. Des de la Taula de Camins, es dissenyarà una campanya de comunicació dirigida als turistes nacionals amb l’objectiu de fer emergir el valor afegit que comporta anar a la muntanya acompanyat d’un guia. Així mateix, el mètode SENDIF per determinar la dificultat dels itineraris a peu s’ampliarà per ser aplicable també als itineraris lineals i no només als que comencen i acaben al mateix lloc.

Pel que fa a la 3a edició dels festivals de senderisme dels Pirineus (que enguany incorpora dos nous territoris arribant així a 8 esdeveniments entre maig i juliol), l’IDAPA seguirà donant suport a la seva promoció conjunta, enfortint-la en les xarxes socials i amb presència al Mercat d’Escapades (que tindrà lloc a Barcelona del 4 al 6 de maig).

La Taula de Camins i l’IDAPA treballaran per enfortir el manteniment de camins i el binomi salut-caminar
Comentarios