Talarn: "La cultura és una inversió, mai una despesa” 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va presidir ahir la posada en marxa del certamen Errant que naix amb vocació itinerant i que se celebrarà a l’Alta Ribagorça fins al dia 27
Talarn_Errant 1
photo_camera Imatge de la inauguració del festival Errant.

Les dones artistes van ser les protagonistes de la jornada d’obertura del festival Errant d'art i pensament, que aquest divendres al vespre es va encetar a Vilaller amb l'exposició col·lectiva ‘Dones. Retòriques de poder i utopies del desig’, comissariada pel responsable del festival Jesús Vilamajó. Aquesta és una mostra que pertany al programa ‘Art al magatzem’, en la qual es promou l'art reivindicatiu a partir de l'ús d'espais alternatius i de caràcter popular i rural.

La inauguració va estar presidida per Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, en un acte que va comptar amb la presència de M. José Erta, alcaldessa de Vilaller i presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça; Estefania Rufach, vicepresidenta 2a de la Diputació i vicepresidenta de l’IEI; Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí; José Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert; Jesús Vilamajó, comissari del projecte ‘Errant. Itineraris d’art i pensament’; i Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI.

Segons va detallar Talarn en la seva intervenció, la proposta d’Errant s’emmarca “en la voluntat de la Diputació de Lleida d’apostar, més que mai, per la cultura en uns moments en què les polítiques culturals es veuen sotragades arreu per la crisi”. Dins d’aquesta línia, ha esmentat altres iniciatives endegades per l’IEI per tal de “donar corda al motor econòmic cultural”, com són l’empenta al catàleg de l’Oferta Cultural de l’IEI; la nova línia d’ajuts per a biblioteques i sales de lectura; l’increment de 7 punts de l’aportació al Programa.cat; el Festival d’Orgues de Ponent i del Pirineu; o el retorn de l’Orquestra Julià Carbonell amb el concert de la Seu Vella de fa dos setmanes.

En el cas d’Errant, que se celebrarà fins al dia 27 a l’Alta Ribagorça, el president de la Diputació ha celebrat la bona entesa amb els ajuntaments de l’Alta Ribagorça per tal de potenciar la cultura, de la que ha dit que “és una inversió i mai una despesa”, ja que “no és un luxe, sinó un bé comú, un dret social, un servei bàsic i una necessitat de la condició humana que cal protegir i fomentar, sobretot en els temps d’incertesa”, encara més “en cultures minoritàries i, sobretot, «minoritzades» com la nostra”, motiu pel qual ha definit la creació d’aquest festival com “una imperiosa necessitat social i de territori”.

Talarn va remarcar, per acabar, el fet que l’exposició inaugural estigui protagonitzat per dones artistes, una circumstància que té “un component de denúncia contra les grans desigualtats de gènere que trobem en tots els àmbits de la societat” en un context de cultura “eminentment capitalista i patriarcal”.

Exposició inaugural

Talan_Errant 2 (1)

Juana Dolores Romero Casanova, La Sofy, Nora Ancarola, Alexandra Garcia Pascual, Gema Polanco i Olga Olivera-Tabeni són les set creadores que, pertanyents a diferents generacions i provinents de diferents realitats socials i culturals, ofereixen al públic una visió heterogènia, de vegades incisiva i crítica, i, en altres ocasions, merament descriptiva o nostàlgica d'una realitat sotmesa als llenguatges de poder que ostenten les classes dominants.

Des de diferents perspectives, doncs, i emprant distints processos creatius com el dibuix, el brodat, el videoart o les instal·lacions, les set artistes ens parlen d'un món on l'egoisme, el masclisme, la xenofòbia, el racisme, l'autoritarisme, l'hedonisme, el consumisme exacerbat, les desigualtats de classe o la marginalitat, són conceptes assumits per la població i que configuren la cara més perversa d'una societat globalitzada i eminentment individualista; mentre que, l'altra cara, la de la solidaritat, l'equitat i la justícia social, resta en l'espai de la utopia.

L'Errant sembra cultura

Abans però que el públic entrés per primera vegada a l'exposició ubicada en un lloc tan singular com és un magatzem d'aquesta vila de l'Alta Ribagorça, i mentre el públic i les autoritats, encapçalades pel president de la Diputació de Lleida, les alcaldesses de Vilaller i la Vall de Boí i el batlle d'El Pont de Suert estaven a punt d'inaugurar oficialment el festival, el cantautor de la Segarra Xavier Mayora, en una petita acció poètica i simbòlica, de reivindicació de la terra i d'homenatge a la pagesia tradicional, entonà a cop d'aixada la Cançó de les aixades, una tonada popular que sentia quan el seu avi anava al tros que tenia a La Figuerosa, i que, segons els organitzadors del festival, sintetitza l'esperit de l'Errant: l'acció de preparar el terreny per sembrar la llavor de cultura.

Art i pensament a l'Alta Ribagorça durant tot el cap de setmana

La poesia, la música i el pensament completaran les activitats del primer cap de setmana de l'Errant amb una programació de luxe. Avui dissabte, a Vilaller, Juana Dolores Romero Casanova, ens presentarà el seu poemari Bijuteria, recentment premiat. A la tarda, a El Pont de Suert, els experts en cultura visual i noves tecnologies Andrés Hispano, Fèlix Pérez-Hita, Josep M. Ganyet i Àlex Hinojo abordaran la relació entre les imatges i la influència que aquestes exerceixen a la nostra societat en un cicle de xerrades que es farà a la Nova Confraria. Per acabar el dissabte, Xavier Mayora, acompanyat de cinc músics virtuosos, oferirà el concert Anartista, una reivindicació de l'art i la poesia com a instruments útils i necessaris per a promoure la revolució.

Diumenge, les activitats se centraran a la Vall de Boí. Pel matí, una ruta per les esglésies de Sant Feliu de Barruera, Santa Eulàlia d'Erill la Vall i Sant Joan de Boí permetran al visitant conèixer de primera mà les obres dels artistes Marco Noris, Sara Agudo, Blanca Viñas i Albert Alcoz mentre dialoguen amb el magnífic patrimoni romànic d'aquesta vall del Pirineu.

Per acabar aquest primer cap de setmana, la música delicada i íntima de Toti Soler que amb la seva "guitarra catalana" versionarà a poetes com Verdaguer o Ovidi Montllor en el marc incomparable i majestuós de l'església de Santa Maria de Taüll.

El festival continuarà durant el cap de setmana vinent amb protagonistes com Marcel Rubio Juliana, Olga Olivera-Tabeni, Christina Schultz, Pedro Torres, Alexandra Laudo, Poesia estripada, Salvador Alsius, Laia Soldevila, Natàlia Lloreta, Mireia Boya, Neus Borrell, Miquel Joan i Jordi Rallo.

En aquesta primera edició de l'Errant, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'entitat que l'impulsa i l'organitza, tenint en compte a les disposicions de seguretat aplicables a la pandèmia, ha posat a disposició del públic sis-centes entrades entre els diferents actes, totes elles gratuïtes. La voluntat de l'IEI és que l'Errant, que cada any viatjarà a diferents contrades de les comarques de Lleida, faci arribar la cultura de qualitat directament a les persones, entenent l'accés a la cultura com a un bé irrenunciable.

Més informació al web http://www.errant.cat