L’Ajuntament de la Vall de Boí acaba d’aprovar el pressupost més alt de la història del municipi. Què destacaríeu?
Hem aprovat un pressupost municipal de prop de 4 MEUR, el més alt de la història de l’ajuntament. Això es deu al fet que els comptes incorporen els recursos econòmics per al Pla de Sostenibilitat Turística, que ascendeix a 2 MEUR en tres anys, i també de diversos projectes d’eficiència energètica amb càrrec als fons Next Generation. També estem preparant el projecte de restauració d’ecosistemes fluvials i reducció del risc d’inundació a la Vall de Boí, que creiem que és un tema molt important que havíem d’abordar. El pressupost també contempla la construcció d’un poliesportiu i tot això ha fet que la suma pressupostària sigui tan alta.
El pressupost incorpora els recursos econòmics per al Pla de Sostenibilitat Turística, que ascendeix a 2 MEUR en tres anys
Un poliesportiu que portarà el nom de Joan Perelada…
Efectivament. Hem acordat de posar-li el nom de Joan Perelada, una persona estimada que ha estat alcalde de la Vall de Boí durant 24 anys. El poliesportiu serà un espai utilitzat per tota la Vall i pensem que serà també una bona manera de recordar la seva persona i la seva feina.
Un ajuntament petit com el vostre ha estat capaç de presentar, abans que molts de grans, projectes concrets per al fons Next Generation…
Portàvem molts mesos treballant-hi. De fet, feia temps que estàvem elaborant un Pla Estratègic per fer accessible tot el romànic, però vam pensar que podíem anar més enllà i aprofitar per fer accessible tota la Vall. Som conscients que fer accessible el 100% de la Vall és gairebé impossible, però és un primer pas. No estem parlant només de mobilitat, sinó d’accessibilitat en el sentit més ampli, és a dir, per temes cognitius, visuals i auditius. Es tracta de fer accessibles tots els espais patrimonials, però també tota la informació relacionada, les pàgines web, etc. Per tant, podem dir que la convocatòria dels fons Next Generation ja ens va agafar fent feina i no hem hagut d’improvisar res.
La convocatòria dels fons Next Generation ja ens va agafar fent feina, no hem hagut d’improvisar res.
En què consisteix aquest Pla de Sostenibilitat Turística?
És una planificació detallada que compta amb disset actuacions concretes i que tenim intenció de presentar públicament aquest mes de març. El Pla es basa en quatre grans eixos: transició verda, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. Hem concentrat actuacions que teníem desglossades i una mica disperses i ara, un cop ens han concedit els fons, farem un calendari d’actuació de les diferents mesures per anualitats. Nosaltres pensem que aquest Pla de Sostenibilitat Turística ha de ser compartit i participat per totes les empreses i la gent de la Vall de Boí. No tindria cap sentit que s’impulsés des de l’Ajuntament i des del Patronat, però les diferents empreses no se’l fessin seu i no acompanyessin en tot el procés de desenvolupament que tindrà una durada de tres anys.
El Pla de Sostenibilitat Turística ha de ser compartit i participat per totes les empreses i la gent de la Vall de Boí.
A part del turisme, l’activitat ramadera també és molt important a la Vall de Boí?
El sector ramader és molt rellevant, tota la ramaderia de la Vall és ecològica i hi ha força gent jove que s’han incorporat a l’activitat agrària i porten les seves explotacions com a titulars. Per això hem de recolzar aquest sector com alternativa al turisme.
Per tant, el turisme i la ramaderia són perfectament compatibles a la Vall de Boí?
I tant que són compatibles. Des de l’inici de la legislatura hem volgut transmetre la importància i la necessitat que les activitats esportives i lúdiques convisquin i siguin respectuoses amb la nostra realitat ramadera. Així ho fem saber sempre als organitzadors de curses i altres activitats esportives, que són moltes i diverses a la nostra vall. Crec que ho estem aconseguint.
Precisament aquesta setmana s’ha celebrat a Boí Taüll els Campionats d’Europa d’esquí de muntanya. Un esdeveniment que enguany ha agafat una especial transcendència…
Probablement, han tingut més transcendència encara pel fet que ara s’està produint el debat sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern del Pirineu. L’esquí de muntanya es convertirà en una nova disciplina olímpica als pròxims Jocs que se celebraran el 2026 a Milà-Cortina d’Ampezzo i la possibilitat que la Vall de Boí pugui esdevenir olímpica el 2030 està damunt de la taula.
Escollir Sant Climent de Taüll per a l’acte d’obertura dels Campionats d'Europa, no va ser per casualitat.
La veritat és que la inauguració va ser fantàstica i el fet d’escollir l’acte d’obertura a Sant Climent de Taüll no va ser per casualitat. Sant Climent és el lloc més emblemàtic, i segurament el més conegut, de la nostra vall i vam voler unir la cultura i l’esport i mostrar-ho als més de 250 professionals de l’esquí de muntanya de 19 països que ens han visitat. Va ser una oportunitat per ensenyar el nostre patrimoni, la cultura, la gastronomia, els camins i tot el que tenim a la Vall de Boí i de retruc a la nostra comarca.
Aquests dies el Govern s’està reunint amb tots els alcaldes i alcaldesses del Pirineu per explicar i escoltar la seva opinió sobre la candidatura per als JJOO d’Hivern...
Una de les coses que vaig demanar a la reunió és que si s’ha de fer, com s’ha promès, una consulta a la gent del Pirineu i una votació, amb la qual estic totalment d’acord, cal tenir tota la informació. Ens han explicat, tot i que falta el projecte per definir, que la intenció és ubicar les proves amb criteris tècnics i situar-les als llocs més adequats per a cadascuna de les disciplines. No tenen la voluntat de construir noves infraestructures que siguin efímeres, per exemple, aquí no es construirà un trampolí olímpic perquè és inviable i no s’utilitzaria mai més.
La sostenibilitat es basa no sols en la cura del medi ambient, sinó també en l’aspecte econòmic i social, s’han de tenir en compte els tres eixos de la sostenibilitat.
Ara mateix la meva posició no és a favor ni en contra perquè no tinc prou informació, però si uns JJOO serveixen per escurçar els terminis de realització de les necessitats que tenim al Pirineu per als pròxims deus anys, personalment hi estaria prou d’acord. A l’espera de tenir tota la informació i que ens detallin la concreció del projecte, la meva opinió és que la celebració d’uns Jocs Olímpics podria suposar un revulsiu positiu per a tot el Pirineu. El que més preocupa és la sostenibilitat del projecte, tenint en compte el moment d’emergència climàtica que vivim, però hem de recordar que la sostenibilitat es basa no sols en la cura del medi ambient, sinó també en l’aspecte econòmic i social, per tant s’han de tenir en compte els tres eixos de la sostenibilitat.
Ara mateix no tinc prou informació, però si uns JJOO serveixen per escurçar els terminis de realització de necessitats que tenim al Pirineu per als pròxims deus anys, personalment hi estaria prou d’acord.
Hi ha la possibilitat que la Vall de Boí pugui acollir les proves d’esquí de muntanya?
Jo crec que sí. De fet, la primera llavor que poses són aquests campionats europeus, després ja vindran uns mundials. Abans de poder ser olímpic has de fer uns passos previs on queda demostrada la capacitat d’organització. Si hem estat capaços d’acollir amb èxit uns europeus, també seríem capaços d’assumir unes proves olímpiques d’esquí de muntanya que, d’altra banda, compten amb menys participants.
La repercussió d’uns JJOO va molt més enllà dels cinc dies que duren unes proves i poden representar una gran campanya de promoció que seria difícil de quantificar econòmicament.
Què poden suposar uns Jocs Olímpics per a la Vall de Boí i l’Alta Ribagorça?
Crec que seria positiu. Al final estaríem posant un lloc tan petit com la Vall de Boí o la comarca de l’Alta Ribagorça al mapa i ens donaríem a conèixer encara més. Per altra banda, si els Jocs poden servir per fomentar els valors de l’esport i donar suport a molts joves que estan immersos en el món de la competició dels esports de neu, encara millor. Crec que la repercussió d’uns JJOO va molt més enllà dels cinc dies que duren unes proves i poden representar una gran campanya de promoció que, per altra banda, seria difícil de quantificar econòmicament.
L’any passat l’estació de Boí Taüll va estar a punt de tancar. Què representa l’estació per a la Vall de Boí?
El tancament de l’estació de Boí Taüll era pràcticament una realitat i al final es va poder salvar. L’estació és el motor de l’economia d’aquesta vall i de la comarca durant els mesos d’hivern. Sense l’estació, difícilment podríem tirar endavant, d’aquí la importància de la seva continuïtat, d’això no en dubta ningú.
Ens ha donat molta tranquil·litat el fet que hi hagi Ferrocarrils de la Generalitat al darrere de l'Estació, amb un pla d’inversions a deu anys.
Ens ha donat molta tranquil·litat el fet que hi hagi Ferrocarrils de la Generalitat al darrere, amb un pla d’inversions a deu anys. Hem de pensar que l’estació no només dona feina directa a les persones que hi treballen, sinó que genera activitat econòmica al seu voltant, al comerç, l’hostaleria, els serveis… Per a moltes famílies també suposa un complement a la seva activitat principal. Hi ha casos de persones que han vingut per treballar a l’estació durant la temporada i han acabat quedant-se a viure aquí tot l’any. L’estació és un motor per aquesta vall tan petita i per a les seves famílies.