Cultura

Publiquen una monografia sobre l'església de Sant Climent de Taüll i les seves pintures

Milagros Guàrdia i Immaculada Lorés, les catedràtiques d'Història de l'Art Medieval de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida, respectivament, han escrit la primera monografia que es publica sobre l'església de Sant Climent de Taüll i les seves pintures. L'obra, magnífica, ha estat publicada per Edicions de la Universitat de Barcelona a la seva col·lecció Memòria Artium.
5A88DE8D-404E-4C0D-8173-81BDB328D59B
photo_camera La portada del primer monogràfic sobre Sant Climent de Taüll.

Per tal de reconstruir la genètica i la biografia del monument, es parteix del context geogràfic i historicoartístic i se’n segueix l’evolució al llarg del temps fins a l’estat actual, des de l’espai en què va crear-se —l’àmbit pirinenc— i les comunicacions amb les zones pròximes, fins a les fases constructives i decoratives, les funcions i els usos. Sant Climent de Taüll i la vall de Boí s’emmarquen a les valls centrals dels Pirineus, amb al·lusions constants a altres monuments conservats al mateix territori. El pas del temps i les diverses circumstàncies, com ara la situació de la vila i la regió, en funció de les estratègies polítiques però també dels canvis litúrgics, generen unes transformacions que se segueixen puntualment en el discurs, fins a arribar al moment en què l’església de Sant Climent és redescoberta amb una mirada renovada a començament del segle XX.

Pla general de la visita guiada que s'ha fet a Sant Climent de Taüll per celebrar els 20 anys de la declaració de la UNESCO Patrimoni de la Humanitat a les esglésies. Imatge del 30 de novembre del 2020. (horitzontal)

Milagros Guardia i Immaculada Lorés, les autores d'aquesta obra monumental, magníficament documentada, són dues expertes que tenen un llarg currículum de publicacions, exposicions i ponències relacionades amb l'art romànic català. Són membres de l'IRCVM i Lorés també ho és de l'Institut d'Estudis Catalans.

Més info: www.publicacions.ub

comentaris