FESTES I TRADICIONS

El Pont de Suert aplega prop d'un miler de persones en els actes centrals de la festivitat de Sant Sebastià

La Confraria de Sant Sebastià és la institució més antiga de l’Alta Ribagorça amb més de 400 anys d’història.
Sant Sebastià Pont de Suert 2024
photo_camera La festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert combina la tradició religiosa amb la gastronòmica / ©Manel Pueyo

La 438 Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert ha reunit aquest dissabte prop d’un miler de persones en els actes centrals de la festa patronal de la capital ribagorçana. Declarada festa tradicional d'interès nacional el 2012, té el seu origen en la institució de la Confraria de Sant Sebastià de l'any 1586. El "llibre Vell" (1730) de la Confraria recull el text fundacional i els estatuts de l'entitat, on s'estableix la celebració anual d'aquesta Festivitat.

La missa i la processó, únics actes oberts a tota la població, es van celebrar a l’església nova i pels carrers del Pont de Suert. La resta d’actes estan restringits als prop de 500 confrares, només homes, que enguany tenen com a priors a Manel Saura i Roberto Garzón. 

La festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert combina elements de la tradició religiosa amb elements de la tradició gastronòmica, en una celebració que té una durada de tres dies i que aplega més de 600 homes, caps de família.

La Confraria de Sant Sebastià és la institució més antiga de la comarca de l’Alta Ribagorça amb més de 400 anys d’història. Va ser fundada l'1 de setembre de 1586, a causa d’un brot epidèmic anomenat “pesta”. L’any 2011, la Confraria va rebre la Creu de Sant Jordi, El dia 20 de gener de 2011, Correos va emetre un segell commemoratiu del 425è aniversari de la Confraria.

Una tradició molt arrelada

La festa de Sant Sebastià és una tradició molt arrelada al Pont de Suert. La Confraria de Sant Sebastià data de l'any 1503, fundada pel rector de Cirès, Aparicio Navarro, amb la finalitat de donar sepultura als difunts.

Façana Ajuntament del Pont de Suert Sant Sebastià
 Façana de l'antiga Ca del Notari, actualment Casa de la Vila, ben guarnida per celebrar la festa de Sant Sebastià / elpontdesuert.cat

La festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert combina elements de la tradició religiosa amb elements de la tradició gastronòmica, en una celebració que té una durada de tres dies i que aplega més de 600 homes, caps de família.

Cada any, aquest esdeveniment comença el dia 19 de gener, amb un sopar de vigília que se celebra a l'edifici de la confraria. La festa continua el dia 20, la diada de Sant Sebastià, que s'inicia amb un esmorzar a les 8:30 hores, en el qual participen tots els confrares i que consta d'un menú format per plats de la cuina tradicional pontarrina: sopes de pa, potes de corder i girella. Seguidament, a les 11:30 hores, se celebra una missa i després es fa una processó amb la imatge de Sant Sebastià, que recorre tots els carrers del poble. A continuació, es fa el dinar per a tots els confrares i, a la nit, el sopar.

Sant Sebastià Pont de Suert 2024 2
La festivitat de Sant Sebastià del Pont de Suert combina la tradició religiosa amb la gastronòmica / ©Manel Pueyo

Les activitats dedicades al sant del dia 21 consisteixen en el tradicional esmorzar i dinar, amb la peculiaritat que aquest dia en l'àpat del migdia es nomenen els nous priors. Els encarregats de nomenar-los són els quatre priors que han gestionat la confraria durant l'any i el mètode per fer-ho és mitjançant l'entrega d'una poma. I el mateix dia se celebra una missa per recordar tots els confrares que han mort al llarg de l'any.