CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Ponsa assegura que les falles es podran celebrar seguint les mesures de seguretat

La consellera de Cultura confia que a mitjans del 2022 entri en funcionament l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça
Pla mig de la visita de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, a l'església vella del Pont de Suert (Alta Ribagorça) on hi ha una col·lecció d'art sacre. Imatge del 6 de maig del 2021. (horitzontal)
photo_camera La consellera Àngels Ponsa, a l'església vella del Pont de Suert / Marta Lluvich

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha assegurat, des de l'Alta Ribagorça, que aquest any la festa de les falles es podrà tornar a celebrar. Ponsa ha dit que s'està treballant en la represa de les festes de cultura popular i que es marcaran les mesures de seguretat a seguir, però n'ha garantit la celebració. L'any 2020 es van fer baixades simbòliques per la covid-19 i aquest any ha explicat que la normalitat no serà absoluta, però sí que es podran celebrar i d'aquesta manera la flama tornarà a molts pobles del Pirineu. La consellera ha visitat la seu del futur Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça, al Pont de Suert, i ha dit que les obres han d'estar enllestides durant el setembre del 2022.

Pla mig de la visita de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, a l'església vella del Pont de Suert on hi ha una col·lecció d'art sacre. Imatge del 6 de maig del 2021. (horitzontal)(Foto: La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, a l'església vella del Pont de Suert on hi ha una col·lecció d'art sacre / Marta Lluvich)

L'Arxiu s'ubicarà a l'edifici medieval del Palau Abacial del Pont de Suert. La Generalitat, al mes de març, ja va autoritzar l'aportació d'1,09 milions d'euros per sufragar les obres de construcció de l'equipament.

Aquest equipament es troba entre el Museu del Pont de Suert ubicat a l'antiga església i la biblioteca. Amb l'entrada en funcionament de l'Arxiu, el centre històric del Pont de Suert gaudirà d'una illa d'equipaments.

Ponsa ha recordat que els arxius comarcals de les Garrigues i de l'Alta Ribagorça són els dos arxius comarcals que falten per culminar la xarxa d'arxius comarcals de Catalunya.

Pla general de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, amb autoritats de l'Alta Ribagorça, al Pont de Suert, el 6 de maig del 2021. (horitzontal)(Foto: La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, amb autoritats de l'Alta Ribagorça, al Pont de Suert / Marta Lluvich)

Pel que fa a les obres de rehabilitació de la Casa deth Haro de Les, a la Val d'Aran, que van arrencar fa tot just un any es preveu que estiguin finalitzades aquest estiu. Ponsa ha dit que el seu desig seria que es poguessin estrenar per Sant Joan, però ha reconegut que s'haurà d'esperar una mica més.

Les obres preveuen la rehabilitació de l'edifici que hi ha –de principis del segle XX i que fins a l'any 2010 va acollir la seu de la biblioteca municipal– i l'ampliació amb nous volums arquitectònics que correspondran al vestíbul d'entrada i a les sales de serveis del futur equipament cultural.

Amb la creació del denominat Centre d'Interpretació de les Festes deth Haro, es vol posar en relleu aquest element del patrimoni festiu únic al món, que forma part de la candidatura de les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus, que va ser reconeguda i inscrita a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco el desembre del 2015.