BIODIVERSITAT

El Parc Nacional d'Aigüestortes posa en marxa un estudi per saber com la llum artificial afecta la biodiversitat

L'estudi compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona que ha instal·lat aparells d'enregistrament de so al costat dels punts de llum artificial
Boí 2
photo_camera Imatge del poble de Boí/vallboi.cat

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici està duent a terme una adequació de l'enllumenat i un estudi sobre l'impacte que té la llum artificial en muricecs, insectes i ocells seguint l'acció definida en el Pla d'Acció de la Reserva i Destinació Turística Starlight. Per fer l'estudi, un equip de la Universitat de Barcelona ha programat i instal·lat aparells que enregistren sons als pobles de Boí, Barruera, Cardet i Cóll. Aquests aparells s'han col·locat a prop dels punts de llum artificial. Els primers dies d'estudi ja han generat més de 10.000 arxius de so i la informació està sent tractada i analitzada informàticament. Durant l'estiu s'anirà repetint la instal·lació d'aquests sensors en els diferents municipis amb previsió de tenir els resultats a la tardor.

La llum natural regula aspectes fonamentals de la fisiologia, l'ecologia i la conducta dels animals. La il·luminació artificial ha anat expandint-se progressivament en l'àmbit mundial associada a la creixent urbanització fet que ha generat contaminació lumínica. Aquest tipus de contaminació altera els règims de llum natural i afecta el ritme d'activitat d'espècies, tant diürnes com nocturnes. Se sap que pot tenir implicacions importants en la condició física individual dels animals, la selecció sexual, l'èxit reproductiu, la relació depredador-presa i la competència entre espècies.

Amb el reconeixement de la qualitat del cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es posa de manifest que constitueix un exemple de protecció i conservació i s'incorpora l'observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic.