Ordeig: “El que el Govern pretén fer amb l’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça és un pedaç lamentable”

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran ha criticat avui que Junts pel Sí i la CUP hagin rebutjat la proposta per a una ubicació alternativa de l’Arxiu. 

Foto Ordeig- Parlament
photo_camera Òscar Ordeig, al Parlament.

El diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament, Òscar Ordeig, ha criticat avui que “com estan fent amb tot allò que pertoca al territori de Lleida, el Pirineu i l’Aran, el que pretén fer el Govern amb l’Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça no és més que un pedaç lamentable”. Ordeig ha lamentat  així que els grups de Junts pel Sí i la CUP hagin votat avui a la Comissió de Cultura en contra de la Proposta socialista per facilitar una ubicació alternativa de l’Arxiu a l’actual de l’edifici de l’Ajuntament Vell de Pont de Suert. 

Òscar Ordeig ha afirmat que “és intolerable que l'Alta Ribagorça sigui una de les úniques dues comarques de Catalunya que no disposen d’Arxiu històric, un equipament que requereix de consens, espai i accessibilitat en la seva ubicació”. Per això, ha dit, “recollint la demanda del col·lectiu que defensa un Arxiu Comarcal digne per l’Alta Ribagorça, demanàvem que se suspengués el projecte de rehabilitació de l’Ajuntament Vell de Pont de Suert i s’estudiés una ubicació alternativa on dipositar amb garantia el patrimoni documental de la comarca”. 

El diputat socialista ha lamentat que “a més, amb les seves esmenes, Junts pel Sí i la CUP pretenien condicionar aquesta ubicació alternativa a que la capacitat per als propers 5 o 8 anys restés qüestionada; una matisació que, després dels compromisos presos en les darreres trobades amb els veïns i veïnes demostra una lamentable falta de rigor per part Govern”. 

En la mateixa línia, el Primer Secretari del PSC a Pont de Suert, Miquel Solanes, ha criticat que “amb les esmenes de Junts pel Sí, en primer lloc suprimien un punt que havien acceptat en les reunions anteriors amb el col·lectiu en defensa de l’Arxiu, que era suspendre el projecte a l’Ajuntament Vell i cercar una ubicació més idònia per l’Arxiu”. A més, ha dit, “en segon lloc, el que pretenen és obrir la porta a que l’Arxiu s’acabi quedant a l’Ajuntament, malgrat l’opinió contrària dels experts, ja que mentre no es fes un nou projecte i s’omplís anirien passant els anys”. 

Solanes ha recordat que “en la darrera reunió que vam mantenir amb el director general d’arxius, es va coincidir que per raons històriques, de localització i fàcil accés en casos d’emergències, la ubicació més idònia seria el Palau Abacial”. “De fet, ens vam emplaçar a una propera trobada per tal que els tècnics exposin la idoneïtat del Palau per a l’Arxiu”, ha especificat. 

Solanes ha apuntat que “ara, no sabem si amb el posicionament que han pres avui els grups de Junts pel Sí i la CUP aquesta possibilitat alternativa per a l’Arxiu de l’Alta Ribagorça queda tancada; tot i això, els veïns i veïnes de la comarca seguirem pressionant per aconseguir una ubicació digna al nostre fons històric i documental”.

comentaris