ACTIVITATS D'ESTIU

Neix 'Errant', un festival itinerant que durà l'art experimental al Pirineu

Enguany es farà a l'Alta Ribagorça i unirà la creació artística contemporània amb el patrimoni
Cartell del festival 'Errant'. Imatge del 8 d'agost de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Cartell del festival 'Errant'/IEI

L'Institut d'Estudis Ilerdencs impulsa 'Errant: Itineraris d'Art i Pensament', un nou projecte cultural que pretén escampar la cultur, tot posant el focus en el diàleg entre el pensament, la creació artística contemporània i el ric patrimoni paisatgístic, històric, industrial i cultural del territori.

El festival oferirà una àmplia programació artística als municipis d'El Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí. Concretament, Vilaller inaugurarà el festival i acollirà, segons els organitzadors, "una de les exposicions d'art més emblemàtiques, radicals i experimentals que oferirà l''Errant' enguany, en la qual les dones artistes reflexionaran a través de videocreacions, instal·lacions, dibuixos i pintures, el rol de la cultura eminentment capitalista i patriarcal, analitzada sota el punt de vista del gènere femení.

Cartell del festival 'Errant'. Imatge del 8 d'agost de 2020. (Horitzontal)

El Pont de Suert serà l'espai del pensament, on experts en cinema, art, literatura i comunicació, presentaran propostes creatives i de reflexió per a tots els públics. Per la seva part, a la Vall de Boí, s'oferiran itineraris creatius que hibridaran les esglésies romàniques de la vall, reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, amb l'art, la música i la natura.

D'entre la vintena d'artistes que participaran en el primer 'Errant', hi participen la poetessa i artista Juana Dolores Romero Casanova, el músic Toti Soler, amb una selecció dels seus millors temes dels darrers cinquanta anys; la comissària i crítica d'art Alexandra Laudo, que, juntament amb el jove artista Marcel Rubio Juliana, realitzaran una intervenció 'site specific' al carrer, fusionant art i pensament; l'artista Marta Bisbal, que idearà un mapa d'autor sobre el territori; o l'expolítica, activista i ambientòloga Mireia Boya.

'Errant' està organitzat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, comissariat per Jesús Vilamajó (Culturacció), i compta amb la col·laboració i compromís del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, dels ajuntaments del Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí, i del Centre del Romànic de la Vall de Boí.