INFRAESTRUCTURES

El Ministeri de Transports destina 450.000 € a evitar noves allaus a l'N-230 a Sopeira

El ministeri de Transports ha declarat d’emergència els treballs entre els punts quilomètrics 113 i 115.
Esllavissada Pont de Suert 1
photo_camera Esllavissada a l'N-230 entre el Pont de Montanyana i el Pont de Suert / TRÀNSIT

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha previst destinar uns 450.000 euros a les obres de restabliment de la circulació, sosteniment i estabilització en talussos de l'entorn del quilòmetre (km) 114,550 de la carretera N-230, al terme municipal de Sopeira (Osca), ocasionats el dia 13 de desembre passat per la borrasca Efraín.

Per això, s'ha ordenat la corresponent declaració d'emergència que dona cobertura a les actuacions de reconstrucció i reparació de les carretes estatals afectades per les fortes precipitacions, a l'empara del que estableix la Llei de Contractes del Sector Públic.

Esllavissada Pont de Suert 1
Esllavissada a l'N-230 entre el Pont de Montanyana i el Pont de Suert / TRÀNSIT

Dimarts passat 13 de desembre, i després d'un episodi de fortes precipitacions, es va produir un despreniment rellevant a l'alçada del km 114,550 de la carretera N-230, en una zona de recorregut sinuós al costat de l'embassament d'Escales. Com a conseqüència del mateix, la calçada va quedar completament tallada al trànsit.

Des d'aquell dia, es va instal·lar la circulació de manera alternativa amb regulació semafòrica i limitació de velocitat de 40 km/h, començant a analitzar-se el talús en tota la seva extensió, incloent visites a obra d'especialistes en geologia i de sosteniment de talussos i vol amb dron per a la captació d'imatges en alçada. Dimecres 14 i dijous 15 es va continuar treballant de manera intensa en el saneig del talús, amb importants mitjans auxiliars. Aquests treballs van incloure la utilització de coixins pneumàtics per acabar d'enlairar-se certes parts rocoses l'estabilitat de les quals estava compromesa. El mateix dimecres 14 es va produir un altre despreniment de menors dimensions al km 115,225. Les roques van trencar la malla de triple torsió en la caiguda i van arribar novament a la carretera, sense més danys.

Un cop analitzades les problemàtiques de detall existents, es proposen una sèrie d'actuacions a diferents punts de la N-230 al llarg de 2 km. Aquestes consisteixen en sanejament de blocs inestables, disposició o renovació, si escau, de malla de triple torsió i xarxa de cable subjectada per bulons, disposició de pantalla dinàmica a mitja alçada de talús per retenir blocs inestables a la zona superior, reposició del ferm , senyalització, abalisament i neteja.

comentaris