FESTES I TRADICIONS

Més de 300 dones participen a la festivitat de Santa Àgueda del Pont de Suert

La festa es remunta a finals dels anys 70 quan arribaren treballadors procedents de Mequinensa per a treballar en la construcció de la central de Moralets.
Les Aguedes El Pont de Suert 2020-2023 bis
photo_camera Les Aguedes del Pont de Suert 2020-2023

El passat cap de setmana, més de 300 dones van participar en els actes organitzats en  honor a la festivitat de Santa Àgueda al Pont de Suert. Aquesta festa, una de les més arrelades al territori, es remunta a finals dels anys 70 quan arribaren treballadors procedents de la zona de Mequinensa per a treballar en la construcció de la central de Moralets. Les dones del Baix Cinca van fer partícips d’aquesta tradició a les del territori i aquestes l’han fet perdurar fins a dia d’avui.

Les Aguedes El Pont de Suert 2020-2023
Les Aguedes del Pont de Suert 2020-2023

Enguany, i després de tres anys de parada, es poden recuperar els actes amb total normalitat i la comissió de les Àguedes ha volgut fer-ho de manera molt especial per commemorar també el seu 45è aniversari. Un doble objectiu que donà el tret de sortida amb els actes de dissabte amb una festa temàtica disco amb un sopar, a càrrec del càtering local La Hooga, i música en directe amb el Duo Caprice. La festivitat pròpiament dita va ser diumenge amb una missa a les 12 hores a l'església Nova de l'Assumpció i posteriorment el repartiment de coca beneïda a càrrec de l'Ajuntament del Pont de Suert.

El grup de música tradicional Ribatònics amenitzà l'acte. A continuació es va oferir un dinar de germanor a la confraria i per finalitzar la celebració el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça donà suport a les comissions de dones de la comarca amb l'organització de l'obra de teatre "Quin desastre de nit!" de la companyia Josafat Teatre de Torres de Segre. També es va habilitar una línia de transport per les participants que volguessin assistir a aquest últim acte i que resideixen en altres municipis.

L'actual comissió ha estat la única que ha tingut un mandat triennal a causa de les situacions pre i post covid amb tots els pros i contres que això suposa. S’han tingut temps per marcar diferents objectius entre els quals destaquen: modernitzar el logotip adaptant-lo als nous temps, apostar per  organitzar actes que incloguin a totes les dones sense importar les edats o treballar per la continuïtat de la pròpia festa. Tal i com han pronunciat en el seu discurs de clausura les priores de Santa Àgueda: “Han sigut 3 anys llargs d'espera però per fi ens hem pogut reunir en moltes ganes de passar-ho bé i amb molta il·lusió per poder trobar-nos. Ens encoratjava prosseguir la feina feta per les anteriors priores i esperem que també hi hagi continuïtat en celebrar aquest dia. Fem poble i Àguedes som totes!”