17.05.2022 |
Viure als Pirineus

Malestar a la Ribagorça per la cessió de 2 vehicles de bombers per part dels voluntaris a una ONG

Un dels cotxes el van finançar amb ajuts dels ajuntaments per prestar servei a la comarca i les autoritats locals qualifiquen ''d'irresponsabilitat'' l'actitud dels bombers

bombers
Imatge del camió de bombers del Pont de Suert on han de ficar el material per manca de la furgoneta que han cedit. Foto: Marta Lluvich
Malestar a la Ribagorça per la cessió de 2 vehicles de bombers per part dels voluntaris a una ONG

Els responsables polítics de l'Alta Ribagorça es mostren molestos amb la decisió ja presa pel col·lectiu de bombers voluntaris de cedir dos vehicles a l'ONG Lleida pels Refugiats. Es tracta d'un vehicle 4x4 i una furgoneta equipada. La compra d'aquests vehicles es va fer amb ajuts dels tres ajuntaments de l'Alta Ribagorça; Vall de Boí, el Pont de Suert i Vilaller i ajuntaments de la Ribagorça aragonesa com Montanuy, Sopeira, Bonansa o Areny. L'objectiu de l'ajut era per la compra d'un vehicle per millorar la qualitat del servei d'emergències a la zona. Ara, els responsables polítics es senten molestos per la cessió d'aquests vehicles al mateix temps que la comarca veu com els bombers funcionaris són menys eficients per la manca, precisament, d'aquests vehicles. A la furgoneta s'hi havia d'instal·lar un equip nou i modern d'excarceració en cas d'accidents que ara, de moment, no té lloc.

La decisió de cedir aquests dos vehicles a l'ONG Lleida pels Refugiats la van prendre els bombers voluntaris en assemblea, així ho ha confirmat l'ex cap de bombers voluntari José Miguel Ruach. Un grup de 10 bombers voluntaris van demanar la baixa voluntària com a voluntaris per un període de dos anys com a mostra de desacord amb la decisió de convertir el Parc del Pont de Suert en un parc mixt format per funcionaris i voluntaris.

Pel que fa a la furgoneta que han cedit es tracta d'un vehicle que s'havia de dotar amb un equip d'excarceració en cas d'accidents. Aquest equip més nou i modern que l'actual ja està comprat i s'havia d'ubicar en aquest vehicle.

Josep Lluís Farrero, president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, ha recordat que els vehicles es van comprar per prestar un servei a la comarca que ara no podrà ser i ha afegit que sense aquests vehicles el servei serà ''menys eficaç'' i ''menys eficient''. Farrero ha catalogat l'actitud dels bombers voluntaris ''d'irresponsable''.

L'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada, ha explicat que els ajuntaments van ajudar a comprar els vehicles pel bon funcionament de les emergències a la comarca i que ara ''no entén'' com els han cedit a una entitat de fora la zona i per tasques alienes a les emergències. Peralada s'ha mostrat molt molest amb l'actitud dels voluntaris i diu que han actuat de manera unilateral. Peralada ha dit no entendre com algú que ha prestat el servei de bombers durant anys i tenia en aquests vehicles una eina bàsica pel bon funcionament del servei ara decideix cedir-los.

No entenen tampoc la cessió a aquesta ONG quan n'hi ha del col·lectiu de bombers que es dediquen a fer tasques de voluntariat en països que han patit catàstrofes naturals o amb altres necessitats. 

Ruach ha explicat que la decisió ja està presa i que els vehicles ja es troben fora de la comarca i ha afegit que al Parc de Bombers del Pont de Suert estaven sense funcionar.

La problemàtica va saltar a la llum quan al mes de juny els bombers voluntaris van denunciar manca d'efectius per prestar el servei en garanties i van amenaçar en entregar les claus del Parc i l'acta de renúncia si no s'hi posaven solucions per part del Govern. La solució definitiva va arribar al mes de setembre amb la incorporació de funcionaris al Parc i convertint-lo amb un parc mixt. Aquesta decisió sembla que no va agradarals voluntaris i es van sentir exclosos del projecte. Finalment, sis mesos després d'esclatar el problema, van prendre la decisió de presentar la baixa temporal de forma voluntària deu dels quinze bombers voluntaris del parc del Pont de Suert.

El principal motiu va ser per no estar d'acord amb el sistema de parc mixt que des del mes de setembre va imposar la Direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments. 

Aquest cap de setmana, quan ha sortit a la llum la cessió dels dos vehicles, novament s'ha evidenciat el problema entre els bombers voluntaris i la Direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments.

Malestar a la Ribagorça per la cessió de 2 vehicles de bombers per part dels voluntaris a una ONG
Comentarios