05.12.2021 |
Viure als Pirineus

Mal tribut a la cuina de la Vall de Boí

Aquesta setmana hem parlat de l'èxit d'audiència i de format del programa d'entreteniment "El Foraster" en la seva visita a Guils de Cerdanya. Avui, però, hem de fer una crítica, en aquest cas negativa, d'un altre programa emès per TV3: concretament, el programa "Joc de cartes" i el seu capítol dedicat a la "Cuina d'alta muntanya a la Vall de Boí". La cuina de la Vall de Boí és molt més del que va sortir en aquest programa que en alguns moments semblava més un reality de Telecinco que no pas el programa d'una televisió pública. Es va perdre una bona oportunitat per donar a conèixer l'autèntica cuina de qualitat de la Vall de Boí. Llàstima.

1494583959369
Una imatge de programa.
Mal tribut a la cuina de la Vall de Boí

La cuina de la Vall de Boí té una gran riquesa que, en cap cas, es va mostrar en el programa "Joc de cartes", un espai que es va dedicar més al show mediàtic, a l'enfrontament entre cuiners i a la ridiculització d'un territori, més que no pas a la promoció de la cuina d'una vall que compta amb una gran tradició gastronòmica. En els darrers anys s'ha fet un enorme esforç, tant des de les administracions públiques (patronats de turisme, consells comarcals...) com des del sector privat local (hotelers, restauradors...) per modernitzar les instal·lacions turístiques i promocionar una cuina d'excel·lència que ve de molt lluny. Aquest esforç constant, callat i perseverant de tants anys i de tantes famílies es va dilapidar en els pocs més de seixanta minuts que va durar el programa.

La imatge que els espectadors es van emportar de la gastronomia de la Vall de Boí va ser una imatge esbiaixada, molt llunyana de la realitat. Sap greu veure com una televisió pública, sovint elogiada per la seva qualitat, destina recursos econòmics públics a fer una emissió com la que vam poder veure, amb vergonya aliena, en el cas del programa "Joc de cartes".

I per acabar, per aproximar-nos més a la cuina que realment podem trobar a la Vall de Boí recomanem, per exemple, la lectura del llibre "Cuina i terra de la Vall de Boí" (Meteora), un treball que ofereix "un ampli recull de receptes de cuina pròpies de la Vall, amb un text divulgatiu sobre la història, la cultura i els atractius d’aquest extraordinari paratge pirinenc". 

Mal tribut a la cuina de la Vall de Boí
Comentarios