PATRIMONI

Rehabiliten l'església de Sant Sadurní d'Esperan i surt així de la Llista Vermella del Patrimoni

Els treballs de rehabilitació del temple ribagorçà es concentren a la teulada, el campanar i una capella lateral
Pla obert de l'exterior de l'església de Sant Sadurní d'Espadan, nucli abandonat del Pont de Suert. Imatge publicada el 29 de desembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Exterior de l'església de Sant Sadurní d'Esperan, nucli abandonat del Pont de Suert

L'actuació de consolidació de l'església romànica de Sant Sadurní d'Esperan ha servit per a què el temple surti de la Llista Vermella del Patrimoni que duu a terme l'associació Hispania Nostra. D'aquesta manera, l'entitat valora que l'Ajuntament del Pont de Suert vulgui evitar el seu deteriorament, ja que l'edifici presentava un elevat risc d'esfondrament. Actualment s'estan fent obres de rehabilitació a la teulada, al campanar i a una capella lateral. Els treballs contemplen la consolidació del temple, la reparació de les filtracions d'aigua i el reforçament de les parets de la capella, així com una millora del campanar. La intervenció té un cost de 28.000 euros i compta amb una subvenció del Departament de Cultura.

L'església està datada entre els segles XI i XII i la seva situació d'aïllament complica les tasques de restauració. Al mateix temps, però, ha ajudat a preservar-la de saquejos i actes vandàlics. Fa tres anys es va dur a terme una primera intervenció a l'absis. El mes de maig de 2020, el temple va ingressar a la Llista Vermella del Patrimoni d'Hispania Nostra. Actualment, però, s'ha incorporat a la Llista Verda de la mateixa entitat.

Situada a la part alta del nucli abandonat d'Esperan, al Pont de Suert, comparteix origen amb el conjunt romànic de la Vall de Boí, també a l'Alta Ribagorça. El temple compta amb una nau amb absis semicircular i, posteriorment, s'hi van afegir dues capelles laterals.

comentaris