ECONOMIA

L'Alta Ribagorça reclama un pla estratègic per impulsar i dinamitzar el turisme i el comerç

El Patronat de Turisme donarà suport a la seva redacció per dinamitzar la comarca
Turisme Vall de Boí
photo_camera Senderisme a la Vall de Boí /turismealtaribagorca.cat

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha fet aquest divendres una visita institucional a la comarca de l'Alta Ribagorça on la presidenta del Consell, Maria José Erta, li ha demanat un pla estratègic per impulsar i dinamitzar el sector turístic i el comerç. Pujol, ha expressat el suport del Patronat a la petició i ha explicat que es tracta d'una bona eina que ha de permetre "definir uns objectius i accions concretes per avançar com a territori" així com "impulsar noves iniciatives que aportin un major dinamisme a tots els municipis de la comarca i enfortir el seu teixit turístic i comercial".

L'Alta Ribagorça ha fet arribat a Pujol la preocupació del sector del turisme rural per la limitació a un màxim de 6 persones per cada casa a causa de la pandèmia, la qual cosa representa un greu perjudici per a aquests establiments turístics de caràcter familiar. La comarca disposa d'una important oferta turística vinculada amb aquest sector, amb 72 cases i 413 places.

Pla general de la reunió de la vicepresidenta, Rosa Pujol, amb la presidenta del Consell de l'Alta Ribagorça, Maria José Erta, i l'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, a la seu del Consell Comarcal el 9 d'octubre del 2020. (horitzontal)
(Foto: Reunió de la vicepresidenta, Rosa Pujol, amb la presidenta del Consell de l'Alta Ribagorça, Maria José Erta, i l'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, a la seu del Consell Comarcal /ACN)

De fet, l'Alta Ribagorça va ser pionera en l'àmbit de tot Catalunya en el desenvolupament de les aleshores anomenades residències-cases de pagès (RCP), juntament amb la Val d'Aran i el Pallars Sobirà. L'oferta de la comarca és d'unes 6.400 places d'allotjament turístic, de les quals 1.804 places són d'hoteleria; 1.080, de càmpings; 2.150, d'habitatges d'ús turístic; 413, de turisme rural; 663, d'albergs, i 180, d'apartaments turístics. El 70 % de les places es concentren a la Vall de Boí, mentre que el Pont de Suert en disposa d'un 20 % i Vilaller té una oferta del 10 % restant.

La trobada institucional de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, amb els representants del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça ha tingut lloc en el marc de la celebració de la 2a edició de les Jornades Gastronòmiques de l'Alta Ribagorça, en què diferents restaurants ofereixen de l'1 d'octubre fins a l'1 de novembre plats elaborats amb productes de proximitat, i a les portes de la celebració del 20è aniversari de la declaració de les esglésies romàniques de la Vall de Boí com a Patrimoni de la Humanitat que tindrà lloc el pròxim 30 de novembre. Durant aquests 20 anys més de 2,6 milions de persones han visitat el conjunt romànic de la Vall de Boí, a una mitjana de 130.000 persones anuals, si bé enguany, per causa de la pandèmia, les visites de gener a setembre s'han reduït a pràcticament la meitat respecte d'altres anys.