L'Alta Ribagorça programa un calendari d'actes per celebrar els 30 anys de comarca

El dilluns 21 es donarà el tret de sortida als actes amb una jornada per valorar els elements que s'han de tenir en compte per elaborar un escut institucional

Sant Climent de Taull
photo_camera Sant Climent de Taüll, un emblema de la Ribagorça

El 16 de març del 1988 es va constituir en seu parlamentària una nova divisió territorial donant lloc a la creació de la comarca de l'Alta Ribagorça. Aquest any compleix 30 anys com a comarca i per celebrar-ho el Consell Comarcal ha programat una sèrie d'actes per reconèixer a totes les persones que van lluitar i defensar per tal que sigui comarca. En el disseny del programa d'actes, que començarà aquest dilluns dia 21, s'han dissenyat activitats per a tots els públics. El primer serà una conferència per conèixer quins elements cal tenir en compte en la confecció del nou escut institucional, bandera i emblema. Durant la setmana es realitzarà l'acte institucional de commemoració dels 30 anys del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça amb representants de la comarca i de les veïnes.

El president del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero, ha explicat que l'objectiu del programa d'actes és celebrar els 30 anys de comarca i reivindicar el sentiment, el territori i la idiosincràsia de la comarca. Farrero ha afegit que el programa d'actes s'ha confeccionat amb l'objectiu que el número més gran de veïns hi pugui participar i amb aquesta idea s'han programat actes per a totes les edats.

El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, obriran el dimarts 22 de maig, la jornada de presentació del Mapa de termes tradicionals de l'Alta Ribagorça, elaborat per l'IDAPA i la Fundació Món Rural. El treball ha permès identificar els termes o condominis que existien a la comarca abans de l'abolició del règim senyorial a finals del segle XIX, basant-se en l'estudi dels béns comunals.

Serà el divendres dia 25 quan es presentarà el segell commemoratiu dels 30 anys. Durant aquest acte es mostraran la resta de segells relacionats amb l'Alta Ribagorça que durant aquest any s'han realitzat. Farrero ha destacat que és una de les comarques de la demarcació de Lleida que més segells té.

La festa de cloenda dels 30 anys de comarca tindrà lloc el diumenge dia 27 amb balls tradicionals, tast de productes de proximitat i l'actuació de grups ribagorçans.