La Sala de la Confraria Nova de Sant Sebastià, al Pont de Suert, ha acollit avui l’acte institucional de commemoració a l’Alt Pirineu i Aran del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’acte, moderat per la periodista Eva Clausó i organitzat conjuntament pel Govern de la Generalitat, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i l’Ajuntament del Pont de Suert, ha posat el focus en la garantia dels drets sexuals i reproductius.
L’acte ha arrencat amb la responsable de l’Oficina del delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Marian Lamolla Miret, que ha iniciat la seva intervenció posant en valor l’aposta del Govern per garantir els drets sexuals i reproductius arreu de Catalunya. “Ara fa un any vam commemorar el Dia Internacional de les Dones amb l’anunci de l’ampliació de serveis per a la interrupció voluntària de l’embaràs a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran”, ha recordat. Una ampliació que ha permès que les dones de la vegueria puguin accedir tant al mètode farmacològic com al quirúrgic al seu hospital de referència, sense haver de desplaçar-se a Lleida o a Barcelona. “L’any passat, els drets sexuals i reproductius van estar al centre de la commemoració del 8 de març a l’Alt Pirineu i Aran, i aquest any tornem a posar-hi el focus; perquè el dret al propi cos és el dret més essencial de tots”, ha afegit Lamolla.
A continuació ha intervingut la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, que ha posat en relleu l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, una “estratègia de país” per garantir els drets humans de les dones. Drets “constantment atacats”, ha advertit Pineda, “per moviments antidrets i antigènere”. En aquest sentit, la secretària de Feminismes ha subratllat la importància que existeixi un Departament d’Igualtat i Feminismes, perquè els feminismes impulsen “transformacions necessàries per a la garantia dels drets humans”. A la vegada, ha destacat el paper clau d’ajuntaments i consells comarcals per avançar cap a aquest objectiu. La secretària de Feminismes ha presentat també la campanya del Govern per a aquest 8 de març , que posa en el centre l’equitat menstrual.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Albert Palacín Farré, ha fet referència al camí recorregut per les dones del món rural en les darreres dècades, i als avenços aconseguits gràcies a les lluites feministes. Palacín ha destacat el “respecte” com un valor “sense el qual aquests canvis no s’haurien produït”.
Per últim, l’alcaldessa del Pont de Suert, Iolanda Ferran Closa, ha lamentat que, malgrat els avenços, “persisteixen greus desigualtats”, que es fan evidents en fenòmens com la feminització de la pobresa o la precarietat dels llocs de treball feminitzats. Ferran ha valorat molt positivament el fet que la commemoració d’enguany se centrés en els drets sexuals i reproductius, i ha recordat que per defensar-los calen dues respostes fermes. D’una banda, la del teixit social, cultural i empresarial, i de l’altra, la de les institucions. “Només amb un treball conjunt serem capaces d’avançar cap a la garantia dels nostres drets”, ha dit l’alcaldessa.
Durant l’acte s’ha pogut veure l’exposició “Qui és Victòria Pujolar Amat? ”, de l’Institut Català de les Dones. La mostra, comissariada per Elvira Altés Rufias, recull la vida d’aquesta activista, veu catalana i femenina de la ràdio antifranquista La Pirenaica.
Fer les preguntes adequades
La commemoració del Dia Internacional de les Dones a l’Alt Pirineu i Aran ha comptat també amb la ponència “Els drets sexuals reproductius són drets humans”, a càrrec de l’educadora social Sònia Notario Entor, de la Fundació Antisida Lleida. Notario ha destacat que els avenços en la garantia dels drets sexuals i reproductius s’han produït gràcies al compromís de “moltes persones que han estat remant”, i ha posat l’accent en el fet que, més enllà de conèixer quins són els drets sexuals i reproductius, cal poder identificar quan s’estan vulnerant. Per això, ha dit, “hem d’aprendre a preguntar” sobre com es tradueixen, en la realitat, drets formalment reconeguts.
La commemoració s’ha tancat a l’exterior de l’edifici, on la companyia Versos en dansa ha interpretat la creació “A la llum de l’escletxa”, amb la poeta Júlia Rosó i la ballarina Irene Baró.
Finalment, la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a l’Alt Pirineu i Aran, Mireia Guivernau Huguet, ha llegit la declaració institucional del Dia Internacional de les Dones. La declaració recorda que “des de fa moltes dècades, els drets sexuals i reproductius han estat al centre de la lluita feminista a escala global”. En aquest sentit, el text subratlla que el control sobre els cossos i la sexualitat de les dones “ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat”. El document, a més, assenyala que “el dret al propi cos és tan personal com polític”, i és per això que “ha d’estar al centre de l’agenda política”.