PATRIMONI

L'Ajuntament de la Vall de Boí farà accessible l'església de Sant Joan de Boí

El pressupost de les obres, que començaran ben aviat, ascendeix a 97.000 euros

_DSC9410 copia (1)
photo_camera L'Ajuntament de la Vall de Boí farà accessible l'església de Sant Joan de Boí / @rodbagphoto

L'Ajuntament de la Vall de Boí iniciarà properament les obres per millorar l'accessibilitat a l'església de Sant Joan de Boí, que consistiran en una millora de l'accés des de la zona d'aparcament, amb un reforç del mur i permetent l'entrada des de la porta lateral.

Segons l'alcaldessa, Sònia Bruguera, "permetrà a les persones amb cadira de rodes o dificultats de mobilitat poder accedir a l’església". Els treballs s'han adjudicat per un import de 97.000 euros i es preveu que s’iniciïn en les properes setmanes. Aquesta actuació s'emmarca dins del Pla de Sostenibilitat Turística, finançat mitjançant els fons europeus Next Generation UE.

Església de Sant Joan de Boí

L'església de Sant Joan de Boí és de mitjan segle XI i forma part del primer gruix d'esglésies de la Vall de Boí, juntament amb les de Sant Climent (Taüll) i Santa Eulàlia (Erill la Vall), que foren declarades Patrimoni de la Humanitat l'any 2000 per la Unesco.

Aquesta església és de planta basilical amb tres naus, de les quals es conserven dos absis semicirculars. La base del campanar correspon al primer període de l'edifici, però els dos pisos següents són del segle XII i tenen la forma primigènia, mentre que la resta són mòduls i van ser incorporats més tard.

_DSC9410 copia (1)
L'Ajuntament de la Vall de Boí farà accessible l'església de Sant Joan de Boí / @rodbagphoto

S'observa una gran lluminositat a l'edifici, que contrasta amb la imatge tradicional dels temples romànics, en els quals domina la penombra. Aquesta claror ve dels finestrals tant del mur nord com del sud.

El conjunt pictòric de l'església és d'un interès enorme i es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona. Als murs interiors de l'església de Boí hi ha reproduccions acurades. D'aquest conjunt es distingeix un fresc que reprodueix la lapidació de sant Esteve, que destaca pel seu vigor i dramatisme.

Així mateix, també s'observen els conjunts de marcat caràcter simbòlic, com el que representa el tradicional bestiari medieval o el que mostra la contraposició entre el cel i l'infern. Al pòrtic hi ha un altre fresc, d'una data posterior, probablement del mateix temps que el campanar (segle XII), que reprodueix motius ornamentals de caràcter més auster i geomètric.

El Centre Romànic de la Vall de Boí gestiona el conjunt d'esglésies de la vall i ofereix l'entrada individual als monuments o un pack per veure les tres esglésies romàniques.