23.01.2022 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

Joan Perelada deixarà l’alcaldia de la Vall de Boí després de 24 anys

L'alcalde ribagorçà ha decidit no tornar a presentar-se i tancar així la seva etapa política, després de guanyar l'alcaldia en sis eleccions consecutives

Joan Perelada
Joan Perelada al seu despatx de l'Ajuntament de la Vall de Boí/alcaldes.eu
Joan Perelada deixarà l’alcaldia de la Vall de Boí després de 24 anys

Joan Perelada i Ramon, alcalde del municipi de la Vall de Boí, ha decidit no tornar a presentar-se a les eleccions municipals del pròxim mes de maig. Joan Perelada es va presentar per primer cop a les eleccions municipals el 1995 i ho va fer amb l'Agrupació Electoral Independents de la Vall de Boí, aconseguint capgirar el mapa polític local d'aquell moment i substituint Andreu Fantova a l'alcaldia. En aquells comicis, Perelada va obtenir quatre dels set regidors del municipi i el 51'18% dels vots, per davant dels tres regidors de Fantova (CiU) que va rebre el suport del 41'98 dels suports.

Les eleccions de 1999 van donar per segona vegada com a guanyador Joan Perelada, aquesta vegada sota les sigles de Convergència i Unió. En aquells comicis es van presentar dues candidatures, hi hagué 468 vots d'un total de 738 electors amb una participació del 63,41%. El resultat va ser 5 regidories per a Convergència i Unió i 2 per a Progressistes Independents de la Vall de Boí.

Les eleccions municipals a la Vall de Boí de 2003 van atorgar per tercera vegada l'alcaldia a Joan Perelada, que es presentava amb la candidatura de Convergència i Unió. No hi va haver competència i la de Joan Perelada va ser l'única llista registrada. Hi hagué 451 vots d'un total de 797 electors amb una participació del 56,59%. Finalment els set seients foren a parar directament a Convergència i Unió.

Les eleccions municipals del 27 de maig del 2007 van donar com a guanyador per quarta vegada a Joan Perelada Ramon (IPVB-PM). Com que la Vall de Boí havia crescut de població, va passar d'elegir 7 regidors a elegir-ne 9. En aquests comicis, Joan Perelada es va tornar a presentar, però aquest cop per Independents per la Vall de Boí - Progrés Municipal (IPVB-PM), una candidatura associada al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE). També es van presentar Josep-Lluís Farrero Moyes per Convergència i Unió i Carlos Fantova per Bloc per la Vall. Estaven en joc un total de 9 regidors i s'hi presentaven un total de 3 candidatures. Hi hagué 543 vots d'un total de 847 electors amb una participació del 64,11% i el resultat va ser 6 regidors per Independents per la Vall de Boí-Progrés Municipal, 2 pel Bloc per la Vall i 1 per a Convergència i Unió.

A les eleccions municipals del 2011, Joan Perelada va revalidar una vegada més l'alcaldia. Ho va fer amb la llista de Progrés Municipal, obtenint el 51'91% dels vots i 5 regidors, enfront dels 2 de Bloc per la Vall ( 23,41%), encapçalada per Carlos Fantova i els 2 de Convergència i Unió (22,32%), liderada per Josep-Lluís Farrero.

A les eleccions municipals del 2015 es van presentar únicament dues candidatures, Independents per la Vall de Boí encapçalada per Joan Perelada, que va obtenir el 52,59% dels vots i 4 regidors, i Convergència i Unió liderada per Josep-Lluís Farrero, que va obtenir 3 regidors amb el 43,43% dels sufragis. Amb aquests resultats, Joan Perelada aconseguia per sisena vegada l'alcaldia de la Vall de Boí.

Patrimoni Mundial de l’UNESCO

El 30 de novembre de l'any 2000, el conjunt romànic de les esglésies de la Vall de Boí va ser designat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La contribució de l'Ajuntament de la Vall de Boí i del seu alcalde en l'impuls d'aquest objectiu, ha estat un dels actius més importants del mandat de Joan Perelada. El 2016, les Falles del Pirineu, molt arrelades també a la Vall de Boí, també aconseguien ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

En el marc del balanç d'aquests vint-i-quatre anys de gestió municipal, Joan Perelada pot presentar com actiu l'impuls del Parc Nacional d'Aigüestortes amb la destinació Starlight. També cal destacar el Pla d'excel·lència Turística de 1996, el primer que es va atorgar a Catalunya, i el Pla de la Ribagorça Romànica (2007-2012), dotat amb 20 milions d'euros de recursos públics.

Els últims pressupostos municipals

L’ajuntament de la Vall de Boí acaba d'aprovar, la setmana passada, el pressupost municipal per al 2019, els darrers comptes de Joan Perelada com alcalde. El pressupost municipal ascendeix a 2.098.198 euros, un 4,2 per cent més que el del passat exercici. Les inversions passen dels 164.303 als 238.538 euros per a aquest 2019, la qual cosa representa un augment d’un 45,18%. 

Joan Perelada deixarà l’alcaldia de la Vall de Boí després de 24 anys
Comentarios