DESCENTRALITZACIÓ

El Govern nomena la ribagorçana Rosa Noray com a directora de Cultura de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran

Rosa Noray és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB, Màster en gestió de centres educatius (GEDIOE), i coneixedora de la llengua aranesa.
Rosa Noray ERC
photo_camera Rosa Noray ha estat nomenada directora de Cultura de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran / ERC

El Departament de Cultura culmina el desplegament dels seus serveis territorials arreu del país amb el nomenament de les persones que desenvoluparan les direccions d’aquestes dependències a les dues vegueries que quedaven per cobrir tot el territori: la de l'Alt Pirineu i la del Penedès.

L'Estatut del 2006 havia introduït el restabliment de les vegueries com a divisions territorials amb personalitat jurídica pròpia. La Generalitat organitza territorialment la seva estructura i els seus serveis i exerceix territorialment les seves funcions d'acord amb la divisió territorial en vegueries. En conseqüència, la demarcació veguerial és la demarcació única en què s'organitzen territorialment tots els serveis del Govern i de l'Administració de la Generalitat.

La llei de vegueries de 2010 establia l'roganització territorial de Catalunya en set vegueries: Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Camp de Tarragona, Girona, Central, Lleida i Terres de l'Ebre. L’any 2017 es modifica la llei per incorporar la vegueria del Penedès, la qual inclou l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i part de l'Anoia (tota menys vuit municipis, els quals segueixen adscrits a l'àmbit de les Comarques Centrals).

Pel que fa a les persones responsables, la direcció dels serveis territorials de Cultura a la vegueria de l'Alt Pirineu, recau en Rosa Noray i la del Penedès en Romà Cano.

Rosa Noray ERC
Rosa Noray ha estat nomenada directora de Cultura de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran / ERC

Rosa Noray

La nova directora del Serveis Territorials de Cultura a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Noray, és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, també es Màster en gestió de centres educatius (GEDIOE), i coneixedora de la llengua aranesa. S'ha dedicat a l´ensenyament de la llengua catalana des de sempre, tasca que va començar fent classes per a adults a l´Escola d´Administració Pública i també per al Consorci de Normalització lingüística. També ha estat professora a l'Institut de Vielha . Actualment es professora de llengua catalana a l´Institut del Pont de Suert, on ha desenvolupat càrrecs de coordinació i d'innovació en diferents projectes del Centre. També disposo dels certificats en llengua aranesa.

Apassionada de la llengua catalana i la llengua ribagorçana, ha col·laborat, entre d’altres, en l´elaboració del petit diccionari ribagorçà i en l´estudi de la toponímia de Vilaller, amb col·laboració amb la Universitat de Lleida.