LLENGUA

Editen un diccionari per preservar i difondre la parla de la Ribagorça i es repartirà a tota la comarca

Recull unes 1.300 paraules de la zona i la voluntat és donar continuïtat al projecte i recollir-ne i incorporar-ne més
Diccionari Ribagorçà
photo_camera El Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça vol preservar i difondre la variant dialectal / Núria Castells

El Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça ha editat el 'Petit diccionari ribagorçà' per preservar i difondre aquesta parla pròpia de la zona. Recull unes 1.300 paraules i s'acompanya d'il·lustracions d'alguns dels mots de creadors de la comarca. El diccionari aprofita el treball de camp previ efectuat per l'Associació Escunç i ha comptat també amb la col·laboració de la UdL i el suport de l'IEI i la comarca aragonesa de la Ribagorça. La voluntat és donar-li continuïtat i seguir recollint més paraules de la zona que no s'han inclòs a la publicació. El diccionari es distribuirà gratuïtament entre les cases de la comarca però també es podrà comprar. També hi ha disponible una versió digital que es pot consultar al web del Consell.

Apollerar-si (anar-se'n a dormir), bomboló (borinot), bordegot (nen), descurt (despullat), emborrassat (persona vestida amb molta roba), escabot (grup de pocs animals), nyapir (lladrar), peterata (excrement de vaca) o tinyol (pa de quilo o més), són alguns dels termes que recull el 'Petit diccionari ribagorçà'. A més de la definició, la publicació inclou la transcripció de cada terme, la categorització gramatical, la forma fonètica i, en alguns casos, el lloc o població d'on prové el mot. A la vegada, s'acompanya de dibuixos d'alguns dels mots que recull fetes per il·lustradors ribagorçans.   

Diccionari ribagorçà DIPUTACIÓ
Maria José Erta i Jordi Latorre amb el petit diccionari ribagorçà / Salvador Miret

Durant la presentació a la Diputació de Lleida, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Maria José Erta, ha explicat que el diccionari recull el treball de camp per recollir paraules ribagorçanes dut a terme per l'associació Escunç i ara el Consell "ho posa en paper i ho fa arribar a les cases". També s'ha comptat amb l'assessorament del Grup de Geolingüística i Sociolingüística de la Universitat de Lleida (UdL), i amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida i de la comarca aragonesa de la Ribagorça per finançar-ne l'edició.

"La parla ribagorçana és la nostra essència i no s'ha de perdre i, per això, cal recollir-la i donar-la a conèixer", ha assenyalat Erta. Així mateix, ha indicat que el diccionari és una iniciativa "oberta" i "un punt de partida". L'objectiu és que tingui continuïtat per tal d'anar-hi recollint més paraules de la parla de la zona que no s'han inclòs a la publicació. En aquest sentit, ha dit que la voluntat seria doblar en dos anys les 1.300 paraules que recull aquest primer diccionari, segons ha dit la presidenta comarcal.  

En total, se n'han editat uns 1.700 exemplars en paper, la majoria dels quals es repartiran entre les cases de les diferents poblacions de la comarca tot i que la publicació també es podrà comprar a un preu "simbòlic". A la vegada, també es farà arribar als municipis de la Ribagorça aragonesa, ja que també recull paraules que s'hi utilitzen. Així mateix, al web del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça també es pot consultar una edició digital del diccionari.