La creació d’un obrador compartit a l’Alta Ribagorça en mans de la decisió dels productors

Dimarts 28 de maig a la tarda, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça va acollir la primera jornada sobre obradors compartits, organitzada en el marc de l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran, on hi van participar una trentena de productors locals.
obrador_compartit
photo_camera La creació d’un obrador compartit a l’Alta Ribagorça en mans de la decisió dels productors

La jornada es va iniciar amb una presentació a càrrec del president del Consell Comarcal, Albert Palacín, sobre la proposta que va sorgir a inicis del 2023, a través d'una línia d'ajuts del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el consens amb els productors i ramaders del territori. Al llarg d'aquest temps, s'ha fet un estudi-diagnosi de la situació actual per tal de valorar el dimensionament d'un futur obrador compartit.

L'acte també va comptar amb la presència de la coordinadora territorial d'Agricultura a l'Alt Pirineu i l'Aran, Núria Fontanet, i el director de l’oficina comarcal, Jesus Hierro. Fontanet  va destacar la necessitat de fer pedagogia al consumidor per tal que aquest compri al territori i a un preu just. El camí per aconseguir que els productors assumeixin la resta del cicle fins a arribar a la comercialització dels seus productes "no és fàcil", tot i això, Fontanet destaca que qui ha de liderar un projecte com l'obrador compartit ha de ser la mateixa gent del territori. Un cop hi hagi el consens en la creació i gestió d’aquest equipament, l'administració s'encarregarà de trobar el finançament per a la seva construcció.

Per analitzar aspectes concrets de gestió d'aquestes instal·lacions i conèixer de primera mà l'experiència d'obradors compartits en funcionament, es va convbidar a dues cooperatives, Coopyrene Rural SCCL, de productes carnis i l'Obrador de la Catalunya Central SCCL, de conserves vegetals. A través dels seus gestors es van tractar qüestions com el nombre de socis, la modalitat d'empresa escollida, el seu model de negoci o de governança, i van animar als assistents a aprofitar una oportunitat única com aquesta on des de l'administració es facilita la construcció de les instal·lacions.