Consens majoritari per ubicar l’Arxiu Comarcal al Palau Abacial del Pont de Suert

La decisió d’ubicar el futur arxiu comarcal a l’edifici de l’antiga seu de l’Ajuntament del Pont de Suert s’allunya. La setmana passada, representants polítics, directors i tècnics de la Generalitat es van reunir per debatre amb la ciutadania la futura ubicació de l’equipament comarcal. Es van exposar tres opcions: el projecte de rehabilitació de l’antic consistori, el Palau Abacial i un edifici de nova construcció que s’ubicaria al terreny de l’antiga confraria.

IMG_6133
photo_camera La reunió sobre la ubicació del centre comarcal.

De les tres opcions, el Palau Abacial és el que major consens presenta. Es tracta d’un edifici aïllat, de planta rectangular, de quatre plantes d’alçària i coberta a dues vessants, declarat BCIL i ubicat al casc antic prop de la biblioteca municipal.

A l’acte hi han estat convocats Jusèp Boya, director general d’arxius, biblioteques, museus i patrimoni ; Enric Cobo, cap del Servei de coordinació general d'arxius de la Generalitat; Josep Borrel, cap dels serveis territorial;  Josep Girabal, cap dels serveis d’obres; alcaldes i ciutadania.

Amb l’objectiu de fixar un calendari per la construcció i equipament de l’arxiu comarcal, Boya va defensar que el projecte inicial dona resposta de forma immediata a les necessitats del territori en quan a capacitat i amb una inversió raonable. Malgrat tot estudiaran i valoraran les altres opcions.

Referent a les al·legacions presentades per part de la ciutadania sobre l’incompliment de normativa en matèria de seguretat, Josep Girabal va assegurar que a nivell estructural no hi ha cap problema referint-se a la resistència dels forjats i va defensar que la Generalitat contempla l’excepcionalitat en la normativa antiincendis si el projectista ho justifica, tenint en compte que molts dels edificis situats en cascs antics no ho compleixen.

Finalment el pes de la decisió va recaure en una vessant més cultural que tècnica defensant que l’edifici proposat no té cap singularitat per albergar un arxiu comarcal, mentre que el Palau Abacial és un edifici històric que dona dignitat a l’equipament. En aquest sentit, Boya va concloure que la decisió d’ubicar-ho en aquest indret duplicarà el pressupost inicial i ampliarà la temporalitat a 6 o 7 anys vista.

Pel President del Consell, Josep Lluis Farrero, cal arribar a un consens per desbloquejar la situació actual i dotar la comarca del primer equipament arxivístic on portar a terme polítiques planificades de conservació, tractament i difusió del patrimoni documental i cultural.