L'any 1994, la comarca de l'Alta Ribagorça donava el tret de sortida al cicle de música "Solistes a l'Alta Ribagorça" amb l'organització d'una sèrie de concerts integrats en el conjunt arquitectònic, que incitava a escoltar música clàssica de reconeguts intèrprets dins les esglésies del territori. Enguany, el cicle arriba al seu trentè aniversari amb un cartell de qualitat i envoltat d'iniciatives per valorar la cultura, el patrimoni i la natura.
Al llarg dels anys, el cicle Solistes Alta Ribagorça ha patit modificacions quant al tipus d'estils i les ubicacions dels concerts, mantenint sempre la qualitat d'aquests. Aquest fet ha incrementat notablement el nombre d'espectadors. L'any 1999 quan es va produir un canvi de programació, incorporant altres estils musicals a més del clàssic, el nombre de públic assistent va anar creixent de forma progressiva, fins a arribar a unes xifres difícils de superar i limitades per la capacitat de les esglésies que no permetia grans concentracions de públic. A partir d'aquell moment, els concerts es van obrir a espais a l'exterior ampliant el públic assistent.
Enguany per celebrar l'aniversari, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça ha preparat un programa que inclou quatre concerts programats entre el 3 i el 24 d'agost. La proposta musical aproxima novament durant les tardes dels dissabtes del mes d'agost, la música en directe i els músics en els escenaris escollits de la plaça del Mercadal al Pont de Suert, l'exterior de l'església Sant Joan de Boí, les piscines de Vilaller i Senet.
El primer concert ha tingut lloc avui, 4 d'agost, a les 20 hores amb l'actuació de Belen Bandera Trio a la Plaça Mercadal. La cantant Belen Bandera, una de les veus emergents més actives del nostre territori, va presentar una vetllada jazzística singular acompanyada per dos músics consagrats, el guitarrista Dani Pérez i el contrabaixista David Mengual. El seu so parteix d'un repertori basat en el jazz més tradicional per reinventar-lo a través d'una mirada jove i enèrgica. Una experiència hipnòtica i entranyable per a qualsevol públic que se li posi davant.
El dissabte 10 d'agost actuaran Todos los gatos son pardos a les piscines municipals de Vilaller. Una proposta de rumba catalana amb Noël Meya que serà l'encarregat de donar vida al Gato Pérez, acompanyat d'un grup de músics d'àmplia experiència. Noël Meya és un músic del barri de Gràcia, fill d'una família de músics i rumberos, molt identificat amb el Gato Pérez. Amb la seva banda faran un repàs de les cançons més emblemàtiques i emotives del Gato Pérez, per commemorar la figura d'un músic que va renovar la rumba catalana i ens va deixar un grapat de melodies inoblidables.
La Vall de Boí, acollirà el tercer concert el 17 d'agost amb Brian Caffrey davant l'església Sant Joan de Boí. Brian Caffrey és un compositor de Dublín que atresora una preciosa col·lecció de cançons creades durant anys de concerts i enregistraments per Europa i, actualment, des de l'estudi de casa seva en un petit poble de les Garrigues, on manté més viva que mai l'essència de la seva prolífica creativitat, amb més de 8 discos editats i un bon grapat de noves cançons a les quals va donant forma i rodatge als seus directes.
Tancarà el cicle, el grup SHAKIN'VIBES amb Adriana Prunell que actuarà el 24 d'agost a Senet oferint versions de música soul. Després de deu anys tocant amb The Pepper Pots en escenaris de tot el món, la cantant estrena nou projecte, Shakin' Vibes, acompanyada, d'una banda, de quatre músics empordanesos. La nova formació proposa un repertori de versions de soul dels anys 60 i 70, però també de bandes actuals. Es tracta de temes del soul que «no són els més sentits ni els més reconeixibles» i que van des de balades fins a temes molt ballables d'artistes com ara Betty Wright, AnnPeebles, Curtis Handing, Doris Duke o els més actuals The Dip.
Imatge pròpia del cicle Solistes
Per commemorar l'aniversari del cicle, s'ha creat una imatge gràfica simbolitzada per un moixó sobre una clau de sol entenent que els ocells canten per ser sentits, amb gran varietat de cants d'ocells que solistes oferim.
Tanmateix, s'ha convidat il·lustradors pirinencs a dibuixar un ocellet típic de la comarca. S'han escollit 5 ocells petits (pit-roig, Cuereta blanca, Mallerenga emplomallada, Pela-roques i Merla d'Aigua) que es donaran a conèixer a través d'unes làmines que el públic assistent podrà endur-se a casa per emmarcar a canvi d'una aportació d'1€. La recaptació es destinarà a una acció de divulgació i actuació mediambiental que es coordinarà amb la direcció dels INS del Pont de Suert i concretament a través dels cicles de grau superior de CFGS ( Gestió forestal i del medi natural I i d'Educació i control ambiental).
El cicle de música Solistes Alta Ribagorça compta amb el suport de l’IEI dins el pla econòmic per a ens local i del Patronat de turisme de la Diputació de Lleida a través dels plans de promoció turística.