PATRIMONI CULTURAL

Les campanes a les esglésies de la Vall de Boí repiquen pels 20 anys de la declaració de la UNESCO

Uns 2 milions de visitants han passat pels temples romànics des del reconeixement internacional
Pla general de la visita guiada que s'ha fet a Sant Climent de Taüll per celebrar els 20 anys de la declaració de la UNESCO Patrimoni de la Humanitat a les esglésies. Imatge del 30 de novembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Visita guiada a Sant Climent de Taüll per celebrar els 20 anys de la declaració de la UNESCO Patrimoni /Marta Lluvich

Les campanes de les nou esglésies de la Vall de Boí han repicat aquest dilluns per recordar que ara fa 20 anys van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Pla de detall de les campanes de l'església de Santa Maria de Cardet, a la Vall de Boí, repicant el 30 de novembre del 2020. (horitzontal)

(Foto: Les campanes de l'església de Santa Maria de Cardet, a la Vall de Boí, repicant/Marta Lluvich)

El so s'ha estès per tots els pobles de la Vall de la mateixa manera que ho fa fer l'alegria i el cava l'any 2000. L'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha explicat que la declaració de la UNESCO va suposar un abans i un després al municipi, que va passar dels 800 habitants als prop de 1.100 que té actualment. Els 2 milions de visitants registrats en les darreres dos dècades han estat un revulsiu econòmic que ha ajudat a crear negocis. Amb el repic de campanes s'ha donat el tret de sortida als actes de celebració que es perllongaran durant tot el 2021.

Pla general de l'església de Santa Maria de Cardet on han repicat les campanes el 30 de novembre del 2020. (horitzontal)

(Foto: Església de Santa Maria de Cardet on han repicat les campanes /Marta Lluvich)

El reconeixement de la UNESCO va posicionar el conjunt d'esglésies Patrimoni de la Humanitat (Sant Climent de Taüll i Santa Maria de Taüll, Sant Feliu de Barruera, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Santa Maria de l'Assumpció de Cóll, Santa Maria de Cardet, La Nativitat de Durro, i l'ermita de Sant Quirc de Durro) a escala mundial.

Anna Monsó, guia del Centre del Romànic, ha explicat que durant aquests 20 anys han passat per la Vall de Boí grups de turistes provinents del Japó, Taiwan, Austràlia o Nova Zelanda. Monsó ha destacat els visitants més propers, com els francesos, que han descobert que molt a prop de casa hi tenen un patrimoni excepcional.

Aquest any ha estat atípic pel confinament a causa de la covid-19, que ha comportat, entre d'altres, que l'aforament a les visites s'hagi vist considerablement reduït. Malgrat tot, la Vall de Boí també ha tret una part positiva de les restriccions de mobilitat, que han servit perquè molta gent de comarques veïnes com la Val d'Aran o els Pallars hagin descobert les esglésies de la Vall de Boí per primer cop.

L'alcaldessa de la Vall de Boí ha destacat la projecció exterior que va suposar la declaració de Patrimoni de la Humanitat, però també ha posat èmfasi en el sentiment identitari i d'orgull que va despertar als habitants dels pobles de la Vall.

El mateix sentiment que va generar la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de les falles del Pirineu, una festa molt arrelada a tots els pobles de la Vall de Boí.

Bruguera ha explicat que durant aquest any de celebració, que ha arrencat aquest dilluns amb el repic de campanes, també s'organitzaran actes per celebrar els cinc anys de la declaració de falles. L'alcaldessa ha explicat que durant el 2021 es preveu fer un acte conjunt amb els Castellers de Lleida, també inclosos a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2010.